0 items

Nieuws over robots en technologie in de zorg

SkinVision – Check je huid

SkinVision helpt je om zelf je huid te controleren en gezond te houden. We beantwoorden je vragen, beoordelen en geven je direct advies. Het tijdig herkennen van huidkanker is niet eenvoudig. Maar juist wanneer huidkanker in een vroeg stadium wordt herkend, is het vaak goed en snel te behandelen. Het is daarom van belang regelmatig foto’s te maken van plekken op je huid.

Lees meer

Een machine als huisarts, worden we daar beter van?

De gedachtegang dat machines en robots op sommige vlakken in staat zullen zijn om de mens te overtreffen is geen hele gekke. Het lijkt er dus op dat de mens het op veel vlakken moet afleggen. En als de ontwikkelingen op dit vlak doorgaan, moeten we er dan rekening mee gaan houden dat we straks niet meer tegenover een mens, maar tegenover een robot in de spreekkamer van de huisarts komen te zitten? Of is intelligentie meer dan rekenkracht.

Lees meer

Banen van de toekomst – rapport cognizant

Cognizant publiceerde onlangs hun tweede rapport over banen van de toekomst. Nu en in de toekomst zal het werk veranderen, maar niet verdwijnen. Veel soorten banen en taken zullen verdwijnen. Veel werknemers zullen moeite hebben om zich aan te passen aan het verdwijnen van het werk dat ze begrijpen en vinden het moeilijk om te gedijen met werk dat ze niet begrijpen.Hoe het werk in de toekomst ook verandert, onze fundamentele overtuiging is dat de menselijke verbeelding en vindingrijkheid de bron van menselijk werk tot in het oneindige zal zijn.

Lees meer

Geavanceerde robotarm voor revalidatie

Revalidatierobot, goed voor client en therapeut. De robotarm wordt met een speciale band bevestigd aan het been van de patiënt. De (fysio) therapeut doet eenmalig de gewenste oefenbeweging en de zorgrobot herhaalt vervolgens de beweging.

Lees meer

Impact van AI op het werk van de huisarts

Een robot met AI in plaats van een mens in de spreekkamer van de huisarts. Het klinkt misschien wat futuristisch, maar door kunstmatige intelligentie is er veel mogelijk. Sterker nog, een robot met kunstmatige intelligentie heeft zelfs de potentie om nauwkeuriger te zijn dan artsen bij het stellen van diagnoses en het uitvoeren van chirurgische ingrepen. Daarnaast heeft een robot een vrijwel onbeperkt geheugen en kan sneller nieuwe informatie tot zich nemen dan elk ander mens van vlees en bloed. Wat willen we nog meer?

Lees meer

Zorgverlener Philadelphia breidt experimenten sociale robots in de zorg uit

Zorgverlener Philadelphia experimenteert met sociale robots in de zorg. Uit de logeerperiodes blijkt dat de robot een functie vervult als emotionele uitlaatklep. Verder helpt de robot bij praktische aansturing, zoals het dagritme. De robot helpt herinneren aan bepaalde zaken of geeft suggesties voor acties. Cliënten bouwen zichtbaar een band op, krijgen meer zelfvertrouwen en leren van en met de robot.

Lees meer

Een robot voor het opruimen van je huis

Robots die helpen in het huishouden. Een wens die wij veel mensen horen uitspreken als we vragen wat voor soort robot zou jij willen hebben. We komen weer een stapje dichterbij. De robots van het Japanse Preferred Networks kunnen slingerende spullen in de huiskamer terugleggen op de plek waar ze horen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de HSR, Human Support Robot, van Toyota.

Lees meer

Eenvoudige apps voor zorg en ondersteuning

Apps in combinatie met een mobiel of smartwatch zijn sterk in opkomst. Tijdens onze workshops komen er regelmatig toepassingen ter sprake die zorgverleners graag met een robot oplossen maar waarbij dit nog niet mogelijk is en een andere technologie toepassing heel goed kan helpen.

Lees meer

Robot voor behandeling hersenstamkanker

De laatste nagellak-actie van Tijn bracht ruim een miljoen euro op en is bedoeld om een apparaat te kopen om kinderen met hersenstamkanker beter te kunnen behandelen. Het apparaat is een robotarm, bediend door een neurochirurg die er heel precies buisjes mee in de hersenstam kan plaatsen.

Lees meer

Enthousiasme over kunstmatige intelligentie en robotisering

Mannen zijn twee keer zo enthousiast over kunstmatige intelligentie dan vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van OpenText naar kunstmatige intelligentie en robotisering onder 1.000 Nederlanders. Het onderzoek laat zien dat bijna 60 procent van de Nederlandse mannen enthousiast wordt van nieuwe toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie, terwijl slechts 31 procent van de vrouwen hetzelfde ervaart.

Lees meer

Japan, forse toename inzet robots bij zorgtaken in 2020

Met de vergrijzende Japanse samenleving die in 2025 een tekort van 370.000 zorgverleners te wachten staat, wil de regering de acceptatie door de gemeenschap van technologie die zou kunnen helpen om de kloof in het verplegend personeel te dichten, vergroten. Volgens de robotstrategie van Japan hoopt de regering dat 80% van de zorgontvangers in 2020 een deel van de steun van robots accepteren.

Lees meer

Robots voorkomen dat je overbelast raakt

Een Freestyle Robopark, robots die cliënten helpen om structuur in de dag te krijgen en exoskeletten die het tillen voor begeleiders gemakkelijker maken. Bij Siza werken we hard aan robotisering. Want we zien dat het de mogelijkheden van cliënten én medewerkers vergroot.

Lees meer

Nieuwsrubrieken

RSS Robotzorg

Redactie

De inhoud van Robotzorg wordt geschreven door meerdere mensen, met één kenmerk. Passie voor techniek, zorg en welzijn. Samen werken aan inzicht om door middel van technologische ondersteuning de zorg persoonlijker, slimmer en beter te maken.

Zelf een bijdrage leveren, neem gerust contact op >>