Robots duiken steeds vaker op in ons leven. Bijvoorbeeld op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, richt de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab op. Het lab gaat vrijdag 28 juni van start met een symposium.

In het lab kunnen studenten en jonge onderzoekers robots ontwerpen die niet alleen slim zijn, maar ook sociaal en moreel.

Robots die kunnen samenwerken hebben sociale intelligentie nodig

De uitdaging is om robots te ontwerpen die niet alleen hun eigen intenties kenbaar maken, maar ook die van mensen begrijpen. “We willen robots zo ontwikkelen dat mensen begrijpen dat de robot hen begrijpt”.

“De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie zorgen voor functioneel vaardige robots, maar de sociale intelligentie die nodig is om nauw met mensen samen te werken ontbreekt nog grotendeels. Het Social Robotics Lab biedt onderzoekers de kans om beter en gerichter onderzoek te doen naar kunstmatige sociale intelligentie.”

Symposium 28 juni, The future of social robotics

De opening wordt gevierd met een symposium ‘The Future of Social Robotics’. Gastsprekers, onder wie Maarten Steinbuch (TU/e), Tony Belpaeme (Gent University) en Jim Tørresen (University of Oslo) bespreken daar de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale robotica. Het symposium is voor iedereen toegankelijk.

Aanmelden The future of social robotics