Robots in de operatiekamer zijn niet nieuw. Maar operatierobots op dit moment worden nog direct aangestuurd worden door een chirurg. De RoboSculpt gaat verder, die kan voorgeprogrammeerd geheel zelfstandig aan de slag. Met name chirurgen moeten nog aan het idee wennen. De chirurg wordt meer de regisseur en kan die direct ingrijpen als het moet, maar van directe bediening is geen sprak meer.
RoboSculpt
Robosculpt is ontwikkeld door Eindhoven Medical Robotics, een spin-off van de TU Eindhoven. De operatierobot die werkt met een extreem kleine afwijking van maximaal 0,25 millimeter kan boren en frezen in de schedelbasis, rondom het oor. Bijvoorbeeld om een tumor te verwijderen of een gehoorimplantaat aan te brengen, De robot, een geavanceerde arm met een boor erop, leest de scans die van het gebied zijn gemaakt.
Bijdrage
Een chirurg is soms uren bezig om alleen maar het bot weg te frezen’’, vertelt Cindy Nabuurs (27), arts-onderzoeker aan het Radboudumc. De feitelijke ingreep moet dan nog gebeuren. Bovendien is het een risicovol gebied, zo dicht bij het oor en het evenwichtsorgaan waar ook nog gezichts- en smaakzenuwen zitten. De tijdrovende standaardklussen doet de robot. Door de nauwkeurigheid van de robot kunnen ingrepen korter duren en minder herstel vragen. Daardoor zullen de behandelkosten dalen.
Acceptatie
Een raar idee, dat een machine zo’n ingrijpende handeling verricht?
Patiënten hebben er niet zo veel moeite mee, heeft Kunst gemerkt. ,,Patiënten vertrouwen de chirurg, ook als die graag met een robot wil werken. De aarzeling zit eerder bij de doctoren. Die vragen: raak ik nu mijn baan kwijt?’’