Vitestro, een Utrechtse startup, heeft €20 miljoen opgehaald in een investeringsronde, geleid door Dr. Fred Moll, een Amerikaanse arts en ondernemer gespecialiseerd in robots. Het bedrijf heeft nu in totaal €46 miljoen aan groeigeld opgehaald sinds de oprichting in 2017. Vitestro heeft een autonome robot ontwikkeld die bloed kan afnemen bij patiënten, wat de werkdruk in de zorgsector zou moeten verlichten.
Autonome robot die bloed kan afnemen bij patiënten
Volgens Dr. Moll kan de technologische doorbraak van Vitestro de zorgverlening verbeteren en de werkdruk voor zorgpersoneel verminderen, gezien de hoge werkdruk in de zorgsector, onder meer door vergrijzing en hoog personeelsverloop. Vitestro’s robot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, geavanceerde echografie en robotica om nauwkeurige en autonome bloedafnames uit te voeren, waardoor de afhankelijkheid van handmatige handelingen wordt verminderd en de tevredenheid van patiënten en zorgmedewerkers kan worden verbeterd.
Het bedrijf heeft een team van 70 hoogopgeleide specialisten op het gebied van medische robotica, kunstmatige intelligentie en commercialisering in de gezondheidszorg. Verschillende Europese ziekenhuizen hebben al pre-orders geplaatst voor de robot, en Vitestro verwacht dat de machine nog dit jaar het benodigde CE-certificaat zal krijgen, zodat de eerste machines nog vóór 2025 kunnen worden geleverd.
Vitestro-oprichter Toon Overbeeke benadrukt de positieve feedback van ziekenhuizen, personeel en patiënten op hun innovatie, en verklaart dat het bedrijf klaar staat om hun bereik en impact wereldwijd snel uit te breiden.
Vanaf dit punt vinden wij bij RobotXperience het interessant om te zien hoe zorgverzekeraars zullen reageren op de opkomst van deze nieuwe technologie. Het zou logisch kunnen zijn dat zorgverzekeraars een hogere vergoeding overwegen voor bloedafnames die door de robot van Vitestro worden uitgevoerd, wellicht tot het punt van volledige vergoeding, terwijl ze mogelijk een lagere vergoeding hanteren voor traditionele menselijke bloedafnames, bijvoorbeeld 80%. Dit komt doordat menselijke bloedafnames meer risico’s en kosten met zich meebrengen, zoals menselijke fouten, infectiegevaar en de noodzaak van training en opleiding voor het personeel.