Patiënten met kauw- en slikproblemen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) krijgen voortaan 3D-geprinte groenten in plaats van gepureerd voedsel. Dit initiatief, geleid door chef-kok Eugène Swalen van Gastronology 3D Food Works, richt zich op het verbeteren van de eetervaring voor deze patiënten. De groenten worden eerst tot puree verwerkt en vervolgens in 3D geprint, waardoor ze op echte groenten lijken en een herkenbare vorm behouden.

Na een jaar experimenteren met 65 verschillende recepten, heeft Swalen recepten ontwikkeld voor acht soorten groenten en aardappelen die geschikt zijn voor 3D-printing. Deze geprinte groenten moeten voldoen aan strenge eisen: ze moeten printbaar zijn zonder in te zakken, invriesbaar en opnieuw op te warmen zonder vochtverlies, niet plakkerig en boterzacht in de mond. Dit is cruciaal voor patiënten met slik- en kauwproblemen, zoals mensen die operaties aan het hoofd of de hals hebben ondergaan, kanker hebben, of neurologische problemen.

Het ETZ is een van de zes ziekenhuizen en zorginstellingen die deelnemen aan deze proef. De 3D-geprinte groenten vervangen nu de gebruikelijke gepureerde voeding. Teamleider voeding, Margot van Vugt, en andere betrokkenen zijn benieuwd naar de reacties van de patiënten.

Directeur Peter Nieuwkerk van Gastronology benadrukt dat het een leerproces is, waarbij ze ook zullen ontdekken wat niet werkt. Het doel is om in de toekomst ook vlees, vis en desserts te kunnen printen. De ontwikkeling van deze producten vindt plaats in het Food Lab in Bergen op Zoom, terwijl de productie in een fabriek in Poortvliet plaatsvindt. Van daaruit worden de diepgevroren producten naar ziekenhuizen en zorginstellingen gestuurd.

De eerste proeven bij ETZ-medewerkers waren positief, met opmerkingen over de realistische smaak en het belang van herkenbaarheid voor patiënten. De 3D-printer zorgt voor constante kwaliteit, wat essentieel is voor mensen met mondproblemen. De komende zes maanden wordt de proef nauwlettend gevolgd om de effectiviteit en acceptatie van deze technologie verder te evalueren.

Bron foto: mediabibliotheek Gastronology