Het Maria Middelares ziekenhuis in Gent heeft met de ingebruikname van de nieuwe da Vinci SP robot een wereldprimeur gerealiseerd: de eerste autotransplantatie van een nier met deze robot. Deze ingreep vond plaats bij een 18-jarige vrouw met ernstig beschadigde urineleiders. De nieuwe SP robot, die geavanceerde operaties via één enkele incisie mogelijk maakt, markeert een belangrijke stap in de evolutie naar een ‘smart’ hospital binnen het Health Value Space Ghent.

De da Vinci SP robot van Intuitive Surgical biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van eerdere robots. Door gebruik te maken van een enkele incisie in plaats van meerdere, wordt de impact op de patiënt verminderd en de hersteltijd verkort. De SP robot maakt het mogelijk om organen die diep in het lichaam liggen, zoals de nieren en prostaat, efficiënter en minder invasief te bereiken en te behandelen. De veiligheid, effectiviteit en uitstekende resultaten van deze technologie zijn aangetoond in meer dan 400 peer-reviewed publicaties.

Urologen dr. De Kuyper en prof. dr. Decaestecker hebben na een intensieve trainingsperiode de SP robot voor het eerst gebruikt bij het verwijderen van niertumoren. De innovatieve techniek werd met succes toegepast, waarbij de voordelen van minimal invasieve chirurgie duidelijk werden. De enkelvoudige incisie vermindert de fysieke belasting voor de patiënt en bevordert een sneller herstel.

Wereldprimeur: eerste autotransplantatie met da Vinci SP robot

De autotransplantatie uitgevoerd door prof. dr. Decaestecker was een wereldprimeur. De operatie, waarbij de nier verplaatst werd om een groot defect in de urineleider te overbruggen, werd volledig binnen het lichaam uitgevoerd. Dankzij de SP robot was slechts één incisie nodig, in tegenstelling tot de zes tot acht insnijdingen bij traditionele methoden. Dit verkleint de kans op complicaties en biedt een comfortabelere operatieve houding voor de patiënt.

Het ziekenhuis Maria Middelares streeft naar de uitbouw van een uitgebreid roboticsplatform, waarbij zowel de SP robot als de da Vinci Multiport robot een cruciale rol spelen. Terwijl de SP robot voornamelijk ingezet zal worden voor nier- en prostaatoperaties, blijft de Multiport robot belangrijk voor onder andere blaasoperaties.

Chief innovation officer dr. Ameye benadrukt dat de combinatie van geavanceerde technologie en intensieve follow-up, ondersteund door data-analyse, essentieel is voor het leveren van waarde-gebaseerde gezondheidszorg. Door continue evaluatie en verbetering van de zorgkwaliteit wil het ziekenhuis zich positioneren als een voorloper in innovatieve en patiëntgerichte zorg. Deze integratie van technologie en zorg optimaliseert niet alleen de patiëntenzorg maar vormt ook een model voor toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Bron foto: website Maria Middelares Ziekenhuis