Sony heeft een operatierobot voor microchirurgie ontwikkeld die automatisch van instrument kan wisselen en zeer nauwkeurig bestuurd kan worden. Deze robot, bedoeld voor het behandelen van zeer kleine weefsels zoals aders en zenuwen, wordt gebruikt in combinatie met een microscoop.

In de medische wereld is robotchirurgie al wijdverbreid. De nieuwe robot van Sony biedt oplossingen voor enkele praktische problemen van bestaande operatierobots, zoals onderbrekingen bij het handmatig vervangen van instrumenten. De nieuwe robot kan deze instrumenten automatisch verwisselen. De belangrijkste onderdelen van het systeem zijn een console voor de chirurg en de robot zelf, die de handelingen op de patiƫnt uitvoert. De robotarm voert de bewegingen van de chirurg met extreme precisie uit, essentieel voor microchirurgie.

De operatierobot heeft uiterst kleine instrumenten die dicht bij de robotarm zijn opgeborgen en kan deze zelf verwisselen. De robot is zeer gevoelig in de besturing, waardoor stabiele en nauwkeurige bewegingen mogelijk zijn. Het systeem heeft meerdere gewrichten, vergelijkbaar met de menselijke pols, waardoor soepele bewegingen mogelijk zijn. Het prototype is uitgerust met een 1,3-type 4K OLED-microdisplay, dat het te opereren gebied en de bewegingen van de instrumenten in hoge kwaliteit weergeeft.

In februari testte Sony de robot aan de Aichi Medical University in Japan, waar chirurgen zonder specialisatie in microchirurgie dierlijke bloedvaten aan elkaar hechtten met behulp van de robot. Munekazu Naito, hoogleraar aan de universiteit, stelde vast dat de robot onervaren chirurgen in staat stelde complexe en nauwkeurige handelingen uit te voeren, vergelijkbaar met doorgewinterde microchirurgen.

Sony werkt samen met medische universiteiten en instellingen om de technologie verder te ontwikkelen en de effectiviteit te evalueren, met als doel medische uitdagingen op te lossen en bij te dragen aan de medische vooruitgang.

Hele artikel: website van Sony

Bron foto: website van Sony