Philadelphia ziet robots als hulpmiddel en aanvullend op het bestaande zorgproces. De Pepper robot, bij Philadelphia omgedoopt tot robot Phi, heeft inmiddels kennisgemaakt met ruim 2.000 cliënten, verwanten en medewerkers. Uit de logeerperiodes blijkt dat de robot een functie vervult als emotionele uitlaatklep. Verder helpt de robot bij praktische aansturing, zoals het dagritme. De robot helpt herinneren aan bepaalde zaken of geeft suggesties voor acties. Cliënten bouwen zichtbaar een band op, krijgen meer zelfvertrouwen en leren van en met de robot.

Doorontwikkeling sociale robots

Philadelphia introduceert twee nieuwe sociale robots: de Zenbo robot en de IPal robot. Hiermee komt een robot op maat weer een stap dichterbij voor cliënten. De robots hebben net als de pepper robot de functie van verbale aansturing en sociale interactie. Beide robots worden op korte termijn aangesloten op een robotplatform waarbij begeleiders zelf eenvoudig een sociale robot kunnen programmeren. Zo kan een begeleider zelf de interacties afstemmen op de persoonlijke behoefte van de cliënt. Dat brengt maatwerk met robots voor cliënten binnen handbereik.

Software voor robots

Op basis van de ervaringen wordt de robotsoftware continu doorontwikkeld. Zoals het verbeteren van de gezichtsherkenningssoftware, het vergroten van de interactiedatabase of het aanpassen van de spraaksnelheid van de robot. Philadelphia verwacht halverwege 2019 de onderzoeksresultaten te kunnen delen.

Bron : Philadelphia – Philadelphia-breidt-experimenten-sociale-robots-in-de-zorg-uit

Impressie inzet sociale robots

Brandpunt+ heeft een documentaire gemaakt over de inzet van sociale robots. De korte documentaire kun je hier terugkijken.