Machnet Medical Robotics is een nieuwe spin-off van UTwente die zich richt op de ontwikkeling van een robot voor MRI-geleide biopsies. De toepassing is vooral gericht op het nemen van biopten van borstkanker in een vroeg stadium.

De medische robot biedt een reeks van voordelen

“Met deze MRI-compatibele robottechnologie kan de radioloog een biopsie of behandelingsnaald op een zeer nauwkeurige manier plaatsen. De rol van MRI in de diagnostiek wordt steeds belangrijker en de gepersonaliseerde behandelplannen van patiënten vereisen een steeds nauwkeurigere diagnostiek.

Deze nieuwe ontwikkeling biedt allerlei mogelijkheden om de zorg te verbeteren. Naast toepassingen voor de borst is het te verwachten dat bijvoorbeeld ook MRI-geleide prostaatdiagnostiek en -behandeling of MRI-geleide vasculaire interventies baat zullen hebben bij deze nieuwe ontwikkeling.

Robot toepassingen in de radiologie

Machnet Medical Robotics wordt het expertisecentrum in Twente voor de ontwikkeling van robottoepassingen in de radiologie. Dit sluit aan bij de ambities van het TechMed Centre van de Universiteit Twente, dat samenwerkt met artsen, technische medicijnprofessionals, ingenieurs en ondernemers aan de ontwikkeling en implementatie van de nieuwste chirurgische en behandelingstechnieken.

Bron : Innovation origins – machnet-medical-robotics-to-build-an-mri-guided-biopsy-robot-for-patients-with-breast-cancer