Volgens persbureau Reuters overweegt de Europese Commissie een tijdelijk verbod van drie tot vijf jaar op het gebruik van de technologie voor gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Brussel zou die periode willen gebruiken om onderzoek te doen naar mogelijke misbruikrisico’s en om regelgeving te ontwikkelen.

Mening Google directeur

Sundar Pichai, de directeur van zowel Google als diens moederbedrijf Alphabet, pleit voor een tijdelijk verbod op het gebruik van technologie voor gezichtsherkenning. Om misbruik te voorkomen moeten overheden en wetgevers volgens hem “liever vandaag dan morgen” met kaders komen, zei hij maandag op een conferentie in Brussel.

Potentiële risico’s moeten worden afgewogen tegen sociale kansen”, zei hij. De regels moeten volgens hem afgewogen worden voor verschillende bedrijfssectoren, zoals voor medische apparaten en zelfrijdende auto’s.

Definitie openbare ruimte

Belangrijk voor ontwikkeling zal de definitie van de openbare ruimte worden. Wanneer een ziekenzaal hiertoe behoort beperkt dit de mogelijkheden van patiënt herkenning. De thuis omgeving lijkt hier dus niet toe te behoren waardoor de ontwikkeling van sociale robots ter ondersteuning in huis gebruik kunnen blijven maken van persoon herkenning. Dit kan naast het gezicht trouwens ook gebeuren door middel van stemherkenning.

De Europese Commissie presenteert naar verwachting binnen enkele dagen zijn voorstellen voor de regulering van het gebruik van technologie voor gezichtsherkenning.

Bron : Financial Times – Sundar Pichai supports calls for moratorium on facial recognition