Kan kunstmatige intelligentie de nauwkeurigheid van de screening op borstkanker kunnen verbeteren? Een relevante vraag omdat maar liefst één op de acht vrouwen wereldwijd te maken krijgt met borstkanker. Vandaag de dag missen radiologen bij mammografieën in zowat 20 procent van de gevallen signalen die op de ziekte wijzen.

Deepmind, AI van Google-moeder Alphabet

DeepMind, de AI-afdeling van de Google-moeder Alphabet, en onderzoekers aan het Imperial College in Londen en de National Health Service, het Britse openbare gezondheidsstelsel, zich.
Uit een studie bleek dat DeepMind borstkanker met een even grote nauwkeurigheid wist op te sporen als gespecialiseerde radiologen. ‘Tegelijkertijd lag het aantal foute positieve resultaten 5,7 procent lager in de groep van de Amerikaanse vrouwen en 1,2 procent lager bij de Britse vrouwen’. De onderzoekers gebruikten daarvoor de resultaten van mammografieën, röntgenfoto van de borst, van 25.856 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk en 3.097 vrouwen in de Verenigde Staten.

Voorzichtig optimistisch

De auteurs van de studie waarschuwen voor overdreven optimisme op basis van de resultaten van hun studie. ‘De echte wereld is wat gecompliceerder dan de gecontroleerde omgeving waarin wij ons onderzoek deden’, klinkt het. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat ze in hun studie niet alle soorten mammografietechnologieën opnamen. ‘Bovendien werd er vooral beeldmateriaal aangeleverd door een en dezelfde producent.’
De prestaties van AI-algoritmen kunnen daarnaast sterk afhankelijk zijn van de populatie die in de trainingssets wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk dat een representatieve steekproef van de algemene populatie wordt gebruikt bij de ontwikkeling van deze technologie, om ervoor te zorgen dat de resultaten breed toepasbaar zijn.

Bron onderzoek : blog.google – improving-breast-cancer-screening