De Vector robot van Anki en de LEA robotrollator zijn allebei compleet verschillende technologische oplossingen. Ondanks de enorme verschillen hebben ze een hele grote overeenkomst. Van beide robots is het bedrijf dat ze ontwikkelde failliet gegaan. Toch is Vector, een soort hamster op steroïden, weer te koop en LEA, een unieke, zeer succesvolle oplossing voor bijvoorbeeld mensen met Parkinson, niet. Waarom Vector wel en LEA niet?

Wat was Vector voor robot?

We zien vaker dat bedrijven die een populaire en nuttige oplossing bedenken het helaas toch niet redden. Naast Vector en LEA heb je bijvoorbeeld ook het bedrijf achter JIBO wat het helaas niet gered heeft. JIBO valt net als Vector in de categorie digitale assistenten en sociale robots. Zowel Vector als Jibo kan je mee praten. Je kan vragen wat er in jouw agenda staat, ze kunnen vragen beantwoorden en ze hebben ‘een karakter’. Ze vragen actief om aandacht en wanneer je ze koppelt aan een slimme assistent zoals Alexa, kan je er domotica mee aansturen. JIBO was immens populair in Amerika en werd vooral door eenzame jongeren en jong volwassenen aangeschaft. Maar toch heeft JIBO, net als Vector en LEA het niet gered. Ons vermoeden is dat de bedrijven uiteindelijk meer geld in de R&D hebben moeten investeren dan dat ze in een acceptabele tijd kunnen terugverdienen.

Wat was LEA voor robot?

LEA is een robot van een complet ander kaliber. Het is een slimme robot rollator. Deze bood ondersteuning bij het kunnen uitvoeren van de dagelijkse handelingen. Lea functioneerde deels autonoom en hielp gebruikers in het dagelijks leven. Dankzij de sensoren werd de gebruiker actief begeleid bij het veilig (op-)staan en lopen, werd vallen voorkomen en LEA kon zelfstandig naar de gebruiker toe komen. Dit is dus een robot die mensen met een zorgvraag hielp langer zelfstandig dingen te kunnen doen. Daarnaast had de robot rollator een scherm waarmee gecommuniceerd kon worden met dierbaren en de robot zelf. Zo konden er bijvoorbeeld lichamelijke oefeningen geselecteerd worden om met de robot uit te voeren, om de gebruiker actief te houden. Als kers op de taart heeft de robot rollator de Good Industrial Design Award gewonnen. En toch heeft dit alles er niet voor gezorgd dat het bedrijf nog bestaat.

Waarom Vector wel en LEA niet

Zoals in de introductie aangegeven is Vector sinds kort weer te koop. Anki, het bedrijf dat Vector heeft ontwikkeld, heeft alles verkocht aan Digital Dream Labs. Digital Dreams Labs heeft het nu mogelijk gemaakt om met een licentiemodel de Vector robot opnieuw aan de servers te koppelen waar hij al zijn informatie en kennis vandaan haalt. Op deze manier kunnen ze verdienen aan elke Vector robot die ooit al verkocht is. En eerlijk is eerlijk, ook wij hebben Vector middels een licentie weer aan de praat gekregen. Maar toch blijft dan de vraag hangen: Waarom wordt een Vector wel overgekocht en een bedrijf dat zoiets buikbaars en waardevols ontwikkelt als de LEA robot rollator niet? Anki was een bedrijf dat vooral robots voor kinderen maakten. Naast Vector hebben zij bijvoorbeeld ook Cozmo op de markt gebracht. Met Vector bediende zij voor het eerst een wat oudere doelgroep. En ondanks dat het natuurlijk leuk is om zo’n karretje met karakter te hebben rondrijden, kan je jezelf voorstellen dat een robot rollator die mensen langer zelfstandig laat wonen, of gemakkelijker laat revalideren, een hele andere waarde aan het leven toevoegt.