Het nieuwe Prinses Máxima Centrum had afgelopen januari een Europese primeur met de ingebruikname van de RIVA Robots. Dit innovatieve systeem maakt kant en klare injectiespuiten en infuuszakjes per patiënt. Dit levert een behoorlijke kwaliteitsverbetering op door een lager risico op fouten en verbeterde hygiëne. Daarnaast zorgt robotisering voor verlaging van de werkdruk voor kinderverpleegkundigen.

Automatiseren en robotiseren van medicatie bereiding

RIVA is een volledig geautomatiseerd systeem voor het bereiden van infuusinjectiespuiten en -zakken, dat door ziekenhuisapotheken wordt gebruikt voor de nauwkeurige bereiding van infuusspuiten en -zakken. RIVA heeft veel functies die veiligheid, efficiëntie en productiviteit bieden, waaronder eenrichtingsverificatie van de luchtstroom, verificatie van foto’s en tijdstempels, ergonomische touch-screen bediening, de mogelijkheid om (tussen-)zakjes te maken met een medicijnbron.

De technologie biedt de veiligste en meest flexibele manier om volledig gelabelde spuiten en zakken (batch- of patiëntspecifiek) te leveren en vereist geen tussenkomst van de operator tijdens het bereidingsproces. Door de bereiding van infuusspuiten en -zakken te automatiseren, richt het RIVA zich op de veiligheid voor de patiënten en de apothekerstechnici, de efficiëntie en effectiviteit in de apotheek en de kostenbesparingen bij de uitbesteding van medicatie en vermindert het de verspilling van apotheken.

De RIVA-technologie kan worden geconfigureerd voor specifieke patiëntenpopulaties en institutionele behoeften. Er zijn drie RIVA-producten voor verschillende institutionele segmenten, waaronder algemene/volwassenen-, kinder- en chemotherapie, om tegemoet te komen aan patiënten met verschillende behoeften aan medicijndosissen.

Minder werkdruk en 100% kwaliteit

Per dag zijn er in dit ziekenhuis ruim 800 bereidingen van medicijnen nodig. Met mensen alleen is dit niet haalbaar. Daarom moet èn wil het Prinses Máxima Centrum anders werken. Het robot systeem maakt kant en klare injectiespuiten en infuuszakjes voor ieder patiëntje van de kinderoncologie. Door inzet van robots is de kans op bereidingsfouten of besmetting met bacteriën uitgesloten. Zo kan 100% kwaliteit en veiligheid geboden worden aan ieder kind. De door de robots vervaardigde producten zijn lang houdbaar, een bijkomend voordeel bij thuisbehandeling van het kind.

Bron : Actie Leer Netwerk – minder-werkdruk-door-robots