Amsterdam pompt bijna € 2,5 miljoen in het creëren van een AI hub in de zorg. Het ministerie van Economische Zaken wil de stad de aanstaande vier jaar positioneren als centrum van gezondheid en kustmatige intelligentie.

Samenwerking ziekenhuizen en universiteiten

De eerste stap in het creëren van de AI-hub is de samenwerking tussen Amsterdam UMC, OLVG en AVL met twee Amsterdamse AI-masteropleidingen. De koppeling tussen de medische kennis en specialismen op het gebied van kunstmatige intelligentie moet ervoor zorgen dat de infrastructuur nog sterker wordt.

Kansen in de zorg

Onderzoeksresultaten van Capgemini uit november 2018 laten zien dat de implementatie van kunstmatige intelligentie in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Wereldwijd zet 16% van de onderzochte organisaties AI-technologie in, tegenover 9% van de Nederlandse bedrijven. Anderzijds biedt zorg-AI kansen: onderzoek van SAS toonde vorig jaar aan dat consumenten eerder de implementatie van kunstmatige intelligentie aanvaarden in de zorg dan in andere branches. ‘Consumenten staan positief tegenover AI als ze denken dat het voor het goede doel wordt gebruikt’, luidde de verklaring.

Bron : Customer first – amsterdam-als-walhalla-in-zorg-ai