De Israëlische start-up CAPS Medical gebruikt Cold Atmospheric Plasma (CAP) om de kankercellen van interne orgaantumoren te vernietigen. Dat betekent dat behandeling van interne tumoren is nu mogelijk is met koud plasma.

De CAP-technologie maakt gebruik van geïoniseerd gas bij bijna kamertemperatuur. Externe tumoren worden al op deze manier behandeld, maar de apparaten die hiervoor worden gebruikt zijn te groot om ook interne tumoren te behandelen. CAPS Medical is erin geslaagd om geconcentreerde stralen naar de aangetaste cellen te sturen. Dit zorgt ervoor dat de omliggende gezonde cellen niet worden aangevallen en dat er een reactie van het immuunsysteem op gang komt, die ook de kanker bestrijdt.

Behandeling van interne tumoren

Het koude lucht plasma (CAP) is een opkomende methode voor de behandeling van vaste tumoren. In-vitro-experimenten hebben aangetoond dat, bij toenemende doses plasma, tumorcellentests een verminderde levensvatbaarheid van de cellen laten zien. CAP is getheoretiseerd om tumorcellen te induceren in apoptose via meerdere paden, waaronder reactieve zuurstof- en stikstofsoorten en verstoring van de celcyclus. Studies hebben aangetoond dat CAP-behandeling het volume van muis-model-glioblastoma multiforme tumor met 56% kan verminderen, de levensduur met 60% kan verlengen en de levensvatbaarheid van normale cellen tot 85% kan handhaven. Er zijn aanwijzingen dat CAP een levensvatbare in-vivo-behandeling is voor een aantal tumoren, waaronder glioblastoma, omdat het selectief tumorcel-dood lijkt te induceren terwijl niet-kankercellen levensvatbaar blijven.

Caps Medical

Volgens de CEO van de start-up, Ilan Uchitel, is het apparaat “de eerste die CAP-behandeling in minimaal invasieve procedures mogelijk maakt. Dit met behulp van wegwerpkatheters met een kleine diameter op interne vaste tumortypes.”. Het is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Technion-Israel Institute of Technology en de Rambam Health Care Campus in Haifa. CAPS Medical is opgericht in 2018 en werkt momenteel onder de MEDX Xelerator incubator in Or Yehuda. De eerste klinische proeven zullen waarschijnlijk begin 2021 beginnen in Israël, geleid door Dr. Dotan. “We moeten klaar zijn voor de commercialisering van de behandeling tegen het einde van 2022,” voegde Uchitel eraan toe. Hij geeft aan dat ze verwachten dat ze hun team in 2020 kunnen uitbreiden, en dat ze ook gaan werken aan de uitvoering van hun klinische strategie. “We vorderen met ons onderzoek en de ontwikkeling om de volgende generatie van ons apparaat te ontwikkelen”, zei hij.