MIT-ingenieurs hebben een magnetisch stuurbare, slimme draad ontwikkeld die actief door smalle, kronkelende paden kan glijden, zoals het labyrintische vaatstelsel van onze hersenen. Het apparaat, wordt bestuurd met magneten. De zogenoemde slang robot is gemakkelijker te navigeren dan een katheter en kleiner. Dit zorgt ervoor dat de gerobotiseerde draad door gebieden van de hersenen met een kleinere diameter kan glijden.

Beroertes

In de toekomst kan deze robotdraad worden gekoppeld aan bestaande endovasculaire technologieën, waardoor artsen de robot op afstand door de hersenvaten van een patiënt kunnen leiden om snel verstoppingen en letsels te behandelen, zoals die zich voordoen bij beroertes.

Huidige werkwijze

Om de bloedstolsels in de hersenen te verwijderen, voeren artsen vaak een endovasculaire ingreep uit, een minimaal invasieve ingreep waarbij een chirurg een dunne draad door de hoofdslagader van de patiënt inbrengt, meestal in het been of de lies. Geleid door een fluoroscoop die tegelijkertijd de bloedvaten met behulp van röntgenstralen in beeld brengt, draait de chirurg de draad handmatig naar boven in het beschadigde hersenvat.

De medische geleidingsdraden die in dergelijke procedures worden gebruikt zijn passief, wat betekent dat ze handmatig moeten worden gemanipuleerd, en zijn meestal gemaakt van een kern van metaallegeringen, bekleed met polymeer, een materiaal waarvan Kim (onderzoeker aan het MIT) zegt dat het mogelijk wrijving en schade aan de voering van het bloedvat zou kunnen veroorzaken als de draad tijdelijk vast zou komen te zitten in een bijzonder krappe ruimte.

Doorontwikkeling

De huidige robotachtige draad is pas het begin. Deze kan worden doorontwikkeld met functies om bijvoorbeeld om stolling reducerende medicijnen te leveren of verstoppingen met laserlicht op te lossen. Om dit laatste aan te tonen, verving het team van het MIT de kern van de draad door een optische vezel en ontdekte dat ze de robot magnetisch konden sturen en de laser konden activeren zodra de robot een doelgebied had bereikt.

Bron : MIT – Robot-brain-blood-vessels