De e-healthtoepassing Safe@Home, bedoeld voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een hoge bloeddruk en ontwikkeld door het UMC Utrecht, blijkt erg succesvol.

Een hoge bloeddruk is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap en kan erg gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind

Thuismonitoring

Met thuismeetapparatuur, verbonden met een app, meet een zwangere vrouw vanuit huis zelf haar bloeddruk. De meetapparatuur stuurt de gegevens via bluetooth naar een app.

Thuis monitoren in plaats steeds naar het ziekenhuis gaan voor controle, geeft zwangere vrouwen veel meer vrijheid en flexibiliteit en is bovendien goedkoper.

Het voordeel van thuismeten is dat de regie bij de zwangere vrouw ligt en is het gemakkelijker om vaker en dus meer bloeddrukgegevens te verzamelen.

Organisatie

De app is sinds juli 2019 aangesloten op het elektronisch patiƫntendossier (epd) van het ziekenhuis. Medewerkers op de poli verloskunde bekijken die gegevens op een vast moment op de dag. Als alle resultaten van een vrouw groen zijn, gaat het goed met haar. Als er een alarm verschijnt bij een patiƫnt, wordt actie ondernomen.

Bron : UMC Utrecht – Thuismonitoring-voor-zwangere-vrouwen