De toekomst van het arbeid staat centraal in elk groot sociaal-economisch-politiek debat dat woedt in de wereld van vandaag. Vanuit werk, en daarvan afgeleid – geld – komt macht. Vanuit de afwezigheid van werk komt machteloosheid voort.

Cognizant publiceerde onlangs hun tweede rapport over banen van de toekomst.

Deze lange termijn waarheid wordt steeds reëler. Juist omdat mensen begrijpen dat werk sneller verandert dan ooit tevoren. Gezien het feit dat er zo veel op het spel staat, zijn de argumenten heviger. En de belangrijkste reden waarom het werk zo snel verandert? Het vergezicht van de technologische mogelijkheden voor ons. Aan de horizon verschijnen briljante mensen die onvoorstelbaar moeilijke problemen oplossen met briljante technologieën die steeds slimmer en slimmer worden, dag na dag. Veel mensen zijn enthousiast en energiek door wat ze zien opkomen. Anderen zijn angstig en bang, bang dat ze het beetje grip dat ze op de economische ladder hadden gaan kwijtraken.

Banen van de toekomst, de weg naar 2029

De banen die de auteurs van Cognizant in dit tweede document opnoemen spreken tot de verbeelding. Cognizant vermeldt ze op de manier zoals een HR organisatie de vacature uit zou zetten.

Smart Home Design Manager

Wat dacht je van een Smart Home Design Manager. Deze zullen integraal deel uitmaken van het architectenteam dat helpt om van smart living een naadloze en aantrekkelijke manier van leven te maken voor de klanten. Smart home design managers blijven op de hoogte van de laatste technologische trends in de industrie en vinden nieuwe manieren om deze technologie te integreren voor een maximale impact, met een mix van zowel traditionele als hedendaagse projecten.

Head of machine personality design

Wat nu als machines en dus ook robots steeds persoonlijker worden. Kunnen we ze dan een karakter geven, normen toevoegen en inrichten hoe zich te gedragen t.o.v. hun eigenaar

De toekomst is vandaag

Nu en in de toekomst zal het werk veranderen, maar niet verdwijnen. Veel soorten banen en taken zullen verdwijnen. Veel werknemers zullen moeite hebben om zich aan te passen aan het verdwijnen van het werk dat ze begrijpen en vinden het moeilijk om te gedijen met werk dat ze niet begrijpen.Hoe het werk in de toekomst ook verandert, onze fundamentele overtuiging is dat de menselijke verbeelding en vindingrijkheid de bron van menselijk werk tot in het oneindige zal zijn.

Een team van auteurs van Cognizant heeft een tweede document geplaatst met daarin de banen van de toekomst. Het eerste document met daarin 21 banen van de toekomst kwam in 2017 uit. In 2018 hebben ze nóg eens 21 banen voor de toekomst op een rij gezet. Zoals zij zelf aangeven zijn dit de banen die in de komende 10 jaar zullen gaan ontstaan en vorm krijgen. Beiden documenten omarmen hun argument dat zelfs als het werk verandert door de opkomst van AI, mensen nog nooit zo’n grote rol hebben gespeeld in de toekomst van werk.

Cognizant – Volledige rapport 21 banen van de toekomst