Een robot om sneller in slaap te vallen en data-analyses van Lichaamstaal analyseren. Twee voorbeelden van producten van Nederlandse startups die tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas exposeren.

Beter slapen met slaaprobot

De Somnox Slaaprobot is een apparaat dat de menselijke ademhaling simuleert en rustgevende geluiden produceert. Patiënten nemen de rustige ademhaling van de robot over en ontspannen door de rustgevende geluiden. Dit helpt om sneller in slaap te vallen.’ Om tot de robot te komen, heeft een team van TU Delft twee jaar lang onderzoek gedaan naar het product en diverse prototypes ontwikkeld. Dit is gedaan in samenwerking met 39 Europese zorginstellingen, waarvan 35 in Nederland, drie in Zweden en één in België. De robot komt in maart dit jaar op de markt voor ene bedrag van 599,- Euro.

Lichaamstaal analyseren

Kepler Vision Technologies uit Amsterdam heeft software ontwikkeld om lichaamstaal, houdingen en acties via videobeelden te analyseren. Het bedrijf focust zich op de zorgsector. Via videobeelden wordt het gedrag van ouderen geanalyseerd. Bijvoorbeeld hoelang iemand zit op staat of er gegeten en gedronken wordt en of iemand zich aankleedt. Ook maken we inzichtelijk of iemand agressief gedrag vertoont.’ De software moet een antwoord bieden op de vergrijzende bevolking en de wens van ouderen om zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Voor nu zit de startup nog in een testfase. ‘We zijn in gesprek met Nederlandse zorggroepen om een pilot uit te voeren. Het doel is om dan tijdens afwijkend gedrag een sms-bericht naar een relevant persoon te sturen’.Hij verwacht eind van 2019 het product op de markt te brengen.

3D-visualisatie van operaties

Crescent Vision is een hoofdband uitgerust met twee camera’s om operaties te filmen. De videobeelden moeten het medisch onderwijs naar een hoger niveau tillen. Nu kan alleen de coassistent meekijken tijdens een operatie. Door de operatie via een goed draagbare hoofdband op te nemen, is meekijken toegankelijk voor meerdere studenten. Crescent Tech, een spin-off van TU Delft wil videobeelden later realtime uitzenden teneinde de communicatie tussen chirurgen onderling te verbeteren.

Bron : channelweb – Hollandse startups brengen zorginnovatie naar CES