In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus vraagt het Robert Koch Instituut (De RIVM van Duitsland) eigenaren van fitness-armbanden en slimme horloges in Duitsland om ondersteuning met Data donatie. Met behulp van de nieuwe “Corona Data Donation” app kunnen zij anoniem gegevens naar de gezondheidsautoriteiten sturen, waar deze gebruikt zullen worden bij de analyse van mogelijke infectie haarden.

Symptomen en big data

Om zich te registreren, moeten smartwatch- en fitnesstracker dragers hun postcode, leeftijd, geslacht, lengte en gewicht invoeren. Vervolgens worden symptomen gedetecteerd als lichaamstemperatuur, hartslag in rust, en slaap- of rustgedrag. Zoals de ontwikkelaars uitleggen, is de app alleen bedoeld om veranderingen in bepaalde lichaamswaarden die wijzen op de ziekte van Covid-19 op te sporen en door te geven. Als de app veel wordt gebruikt, hopen de wetenschappers dat de gegevens hen in staat stellen om mogelijke besmettingsroutes te identificeren en te beschrijven.

Voor de gebruikers

Dit betekent dat potentieel geïnfecteerde personen kunnen worden opgespoord, maar niet gewaarschuwd. Voor de gebruikers van de app verandert er dus niets, zij worden niet op de hoogte gebracht wanneer er een mogelijke indicatie van de ziekte bij hen wordt ontdekt.

De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android en geschikt voor omvat alle apparaten die zijn aangesloten via GoogleFit of AppleHealth en die van Fitbit, Garmin, Polar en Withings/Nokia.

Bron : https://www.heise.de/newsticker/meldung/Corona-Datenspende-App-des-Robert-Koch-Instituts-soll-Infektionsherde-aufzeigen-4698499.html