Steeds blijkt weer uit onderzoek dat mensen niet goed zijn in het consequent innemen van medicatie, het volgen van gezondheidsplannen of het regelmatig opnemen van gezondheidsinformatie, zelfs als onze arts ons dat vertelt. En dat is een groot probleem in de gezondheidszorg. Kan een slim toilet helpen

Slim toilet

Een team van het Rochester Institute of Technology (RIT) in New York heeft een slimme manier gevonden om patiënten met hartfalen hun hartgezondheid te laten volgen – laat een toilet dit voor hen doen. Sensoren in een nieuwe batterij-aangedreven, cloud-connected toiletzitting meten de bloeddruk, bloed zuurstofniveaus, en andere gegevens van het hart zo nauwkeurig als ziekenhuis-monitoring apparatuur. Als het monitoringsysteem werkt zoals verwacht, kan het apparaat helpen bij het opvangen van de eerste tekenen van hartafwijking en het aantal ziekenhuisopnames voor hartpatiënten verminderen.

Passend in ons gewone leven

“We wilden iets dat voor iedereen kan werken, zonder dat er een verandering in gedrag of gewoonte nodig is”, zegt Nicholas Conn, een postdoctoraal onderzoeker bij RIT. De stoel bevat drie belangrijke sensoren: een elektrocardiogram om de elektrische activiteit van het hart te meten; een fotoplethysmogram (zeg maar drie keer zo snel) om het zuurstofgehalte in het bloed te meten; en een ballistocardiogram. Met meer geavanceerde instrumenten om die kracht van het bloed uit het hart te meten, heeft ballistocardiografie een nieuwe populariteit gevonden. Voor Conn en Borkholder was het een perfecte manier om het volume van het bloed dat met elke slag uit het hart wordt gepompt, het zogenaamde slagvolume, te meten in een zittende persoon.

Het idee van een “slim toilet” is niet nieuw

Google heeft een patent op een gezondheidstoilet en de Japanse fabrikanten Toto en Matsushita (nu onderdeel van Panasonic) hebben elk een Wi-Fi-verbonden toilet ontwikkeld – maar de meeste gezondheidsgerelateerde toilettechnologieën richten zich op urine- en ontlasting analyse in de kom, in plaats van het volgen van vitale signalen met behulp van sensoren in de bril.

Bron : spectrum.ieee.org – monitoring-heart-health-one-toilet-seat-at-a-time