De menselijke robot T-HR3 van Toyota is ontworpen om mensen op een veilige manier helpen, onder andere thuis en op medisch gebied. Behulpzame robots die met mensen kunnen samenleven en samenwerken.

Waarom een menselijke robot

Een humanoïde robot heeft een lichaamsvorm die lijkt op die van een mens. Waarom is dat eigenlijk? Teamleider Tomohisa Moridaira : “Er wordt vaak gezegd dat een menselijke vorm handig is omdat een robot dan bijvoorbeeld dezelfde gereedschappen als de mens kan gebruiken en in dezelfde leefomgeving veilig kan functioneren. Maar een belangrijkere reden is dat mensen het nu eenmaal prettiger vinden een robot te bedienen die er menselijk uitziet. De T-HR3 kun je heel gemakkelijk zonder training en ervaring op afstand bedienen.”

Kopiëren van bewegingen

T-HR3 kopieert de bewegingen die de persoon die hem bedient op afstand maakt, zie video. Hiermee kan de robot op een natuurlijke manier lopen, een bal oppakken maar mogelijk ook een operatie op afstand doen.
Een bijkomend voordeel van deze kopieer functie is dat de robot vrij snel kan leren. Wanneer en mens de handelingen eenmaal voordoet, kan de robot deze hergebruiken zonder dat alles van tevoren geprogrammeerd hoeft te worden.