Elk jaar reserveer ik een dag in mijn agenda om naar de Zorg & ICT beurs te gaan om gevoel te houden met verrassende innovaties en robot toepassingen. Zo ook dit jaar. Ik neem u graag mee om mijn ervaringen te delen.

Robots

Naast bekende toepassingen als Tessa, Pepper en Sanbot, twee nieuwe initiatieven. Eén initiatief waarbij de cruzr robot wordt ingezet voor Hospitality. Cruzr is een cloud-gebaseerde service robot, van UBTECH, die kan worden gebruikt in ziekenhuizen zorginstellingen om met klanten te communiceren en het gedeeltelijk te begeleiden.

Furhat

Furhat is een sociale robot voor face to face interactie. Inzet is om met ons mensen te communiceren zoals we dat met elkaar doen – door te spreken, te luisteren, emoties te tonen en oogcontact te houden. Het kan klanten van dienst zijn, begeleiding bieden, medewerkers opleiden of een taal onderwijzen. Furhat is te zien bij ACADEMY HET DORP. De academie die zich inzet om meer mogelijk maken voor mensen met een beperking door de inzet van technologie.

Robot van Pal robotics

Deze robot maakt deel uit van het GrowMeUp-project. Een robotica onderzoek in de gezondheidszorg dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie. Het doel is om een robot te bouwen en te testen die nuttig is voor ondersteuning in de woonomgevingen. De robot genaamd GrowMu, zal voortdurend leren van de veranderende gewoonten van ouderen om zijn functionaliteiten aan te passen en ondersteuning te bieden in hun dagelijks leven.

Mooie innovaties

Naast robots zijn er altijd andere innovaties die prikkelen en bijzonder aanvoelen. 3 innovaties die zeker de aandacht verdienen:

CRDL

De CRDL (cradle) is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving. Beleven is voelen.

Smart matras

Smart Matras is een intelligent matras dat is voorzien van sensoren die lighoudingen meten én detecteren of een cliënt in bed ligt. De data die wordt verzameld helpt zorgverleners om cliënten niet onnodig te storen wanneer ze uit bed gaan gedurende de nacht maar wel op tijd te reageren wanneer dit te lang duurt of om clienten tijdig te draaien om doorliggen te voorkomen. Daarnaast kan het “slaapbeeld” ondersteunend inzicht geven in onrust gedurende de nacht of ongebruikelijke slaappatronen. Het Smart matras wordt aangeboden door Harting Bank

Hololens voor bewegen

De HoloMoves applicatie gebruikt hologrammen om patiënten te activeren.In de HoloMoves beweegsuite zijn verschillende beweeggames aanwezig om patiënten vervolgens op een leuke en motiverende manier te activeren. Zo is er een beweeggame ontwikkelt waarbij er ballonnen om de patiënt heen worden geprojecteerd. Door naar te ballonnen toe te bewegen, kunnen ze stuk geprikt worden met de vinger.

De HoloMoves beweegsuite is in ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt aan het bouwen van nieuwe motiverende beweeggames die geschikt zijn voor patiënten in het ziekenhuis. Het streven is om te komen tot een suite waarmee patiënten in zowel lig, zit als stand driemaal per dag gedurende minimaal een week uitgedaagd worden tot bewegen.