Een team van onderzoekers en ingenieurs van Gaumard Scientific hebben een robot ontwikkeld die een meer realistische situatie geeft bij medische trainingen. De robot, HAL genaamd ziet er uit als een jongen en gedraagt zich ook als een jongen. Hij kan een vinger volgen met zijn ogen, vragen beantwoorden, huilen om zijn moeder en een anafylactische shock ervaren.

Training

De robot is zo gebouwd dat artsen en verpleegkundigen in opleiding een groot aantal tests kunnen uitvoeren, zoals het meten van de bloeddruk, het controleren van zijn pols en het monitoren van de ademhaling. Stagiairs kunnen ook echte medische apparatuur gebruiken, zoals een EKG-machine of een hart- of bloeddrukmonitor – of gereedschappen zoals een scalpel of adembuizen – om realistische medische procedures uit te voeren.

Nieuw niveau van interactie

Gaumard, de maker van de robot, heeft een lange geschiedenis in het produceren van medische trainingsapparatuur. Met de HAL robot heeft het bedrijf de lat hoger gelegd dan ooit tevoren, door medische studenten een nieuw niveau van interactie met een robotpatiënt te bieden. Als studenten de behandeling uitvoeren, kan de robot reageren, huilen, bijvoorbeeld, of “au” zeggen als hij met een naald wordt geprikt. Hij kan ook bewegen, niet alleen door emoties te tonen, maar ook door de acties na te bootsen die vaak wordt aangetroffen bij de behandeling van een persoon met pijn. Trainers kunnen ook in een microfoon spreken en hun stem uit de robot laten klinken als een vijfjarig jongetje en ze kunnen ook medische noodtoestanden veroorzaken, zoals een hartstilstand, waardoor studenten snel moeten reageren.

Bron : Gaumard – HAL, pediatric patient simulator