De Senhance operatierobot is een maand in gebruik in de extra grote operatiekamer van het Máxima Medisch Centrum. Maar urologen Kevin de Laet en Laurent Fossion raken nu al niet uitgepraat over de mogelijkheden en kwaliteiten van hun nieuwe gereedschap, waarmee ze meer precisie operaties kunnen uitvoeren op moeilijk bereikbare plekken diep in de buikholte, zoals de prostaat.

Ervaring artsen

Dit is een verrijking. een enorme vooruitgang”, zegt Fossion. De camera in het lichaam van de patiënt kan worden bestuurd door te draaien met het hoofd. ,,Je ziet tien keer zoveel, echt diepte.” De Laet prijst het ‘levensechte’ gevoel van de joysticks waarmee hij de drie armen van de robot controleert. ,,Je voelt weerstand als je tegen iets aankomt. De robot heeft een enorme kracht en die voel je. Hij weigert als je ergens doorheen dreigt te prikken. Dat voorkomt dat je weefsel beschadigt.”

Resultaat patiënten

Niet alleen de artsen zijn blij met de Senhance, dat geldt ook voor de patiënten. ,,Zij willen graag geopereerd worden met de robot” Nu hoeven zij voor hun operatie niet meer buiten de regio te gaan.” Daarmee blijft kennis en ervaring in de regio behouden, benadrukt hij. ,,Mijn droom is dat we hier een uro-oncologisch centrum voor deze regio kunnen neerzetten. Er komt ondersteuning van alle kanten. Bijvoorbeeld van de Technische Universiteit Eindhoven.”

Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de resultaten van de robot-operaties, vergeleken met handmatige ingrepen. Gelijk met de ingebruikname is wetenschappelijk onderzoek begonnen. Het succes wordt uitgedrukt in overlevingstijd tien jaar na de ingreep. Die is voor urologische ingrepen gunstig. Na tien jaar is 95 tot 98 procent van de prostaatpatiënten nog in leven. Bij nierkanker is dat 80 procent en bij de meest agressieve vorm van blaaskanker nog altijd 65 procent.

Bron : Eindhovens dagblad – artsen-en-patienten-mmc-veldhoven-blij-met-operatierobot