ABB gaat collaboratieve robots op de markt brengen die specifiek zijn gericht op repeterende taken in de zorg. Denk hierbij aan robots die logistieke taken uitvoeren zoals het vervoeren van medische producten, maar ook aan het automatiseren van handelingen in laboratoria.

De robotfabrikant kondigde afgelopen week aan een nieuwe innovatiecampus te openen op het Texas Medical Center in de Amerikaanse staat Texas. Deze campus is volledig gericht op niet-chirurgische medische robotsystemen. Het Texas Medical Center werkt veel aan nieuwe high-tech behandelingen, voor onder andere kankertherapieën, voor het versnellen van handmatige medische laboratium processen

50% meer testen door inzet van robots

Het aantal patiënten dat kan worden behandeld is onder meer afhankelijk van het aantal beschikbare gespecialiseerde medische experts. Deze experts zijn schaars, en zijn een groot deel van hun dag kwijt aan repetitieve taken die weinig toegevoegde waarde bieden, zoals het voorbereiden van objectglazen en het vullen van centrifuges. ABB heeft een brede reeks processen die momenteel in medische laboratoria handmatig worden uitgevoerd geanalyseerd. Op basis van deze analyse schat het bedrijf dat met behulp van robots op jaarbasis 50% meer testen kunnen worden uitgevoerd. Ook verwacht ABB dat het aantal RSI-klachten kan worden teruggedrongen onder medische professionals, aangezien zij minder tijd kwijt zijn aan het uitvoeren van repetitieve taken.

Groei gebruik robots

De robotfabrikant voorziet een flinke vraag naar niet-chirurgische medische robots. Op basis van eigen onderzoek voorspelt het bedrijf dat in 2025 bijna 60.000 van dergelijke robots in gebruik zullen zijn genomen. Dit is bijna een verviervoudiging ten opzichte van 2018.

Bron : Maakindustrie.nl  – Collaboratieve robots van ABB automatiseert zorgtaken – Auteur: Wouter Hoeffnagel