CortoClinics plaatst binnenkort de eerste heup- en knieprotheses met gebruik van ondersteunende robotarm-technologie. Met deze operaties in een hooggespecialiseerde setting heeft CortoClinics de primeur binnen Nederland. Ondersteunende robotarm-technologie draagt in hoge mate bij aan een perfectionering van het positioneren van protheses.

Samenwerking mens en robot

Een operatie met behulp van robotarm-technologie is een samenspel van mens en apparatuur. De robotarm wordt door de chirurg vooraf ingesteld via de computer en tijdens de operatie aangestuurd door de chirurg. De combinatie van handmatige- en computersturing maken een zeer nauwkeurige ingreep mogelijk. De computer geeft ook feedback waarmee de chirurg tijdens een operatie constant de posities van het onderbeen, bovenbeen en de instrumenten kan opvolgen. Dankzij de robot verwijdert de chirurg niet meer bot dan noodzakelijk voor plaatsing van de prothese.

Voordelen ondersteunende robotarm-technologie

“Het voordeel van deze ondersteunende robotarm-technologie ten opzichte van de bestaande ‘analoge’ technieken is de mate van nauwkeurigheid. Dit stelt de chirurg in staat om de geplande positionering tijdens de operatie precies ten uitvoer te brengen. Deze nauwkeurigheid is gewoon niet haalbaar bij het gebruik van het blote oog”, aldus dr. Nanne Kort.

Voor een uitgebreide beschrijving  Bron : Nanne kort – Linkedin