Maxima Medisch Centrum voert voortaan ook gynaecologische operaties uit met behulp van een operatierobot ( Senhance-robot). In het vorig jaar oktober geopende nieuwe operatiecomplex van het MMC op de locatie in Veldhoven werden al urologische en maagdarmoperaties op deze wijze uitgevoerd.

Gynaecologische operaties

“Vanaf nu voeren we operaties met de robot uit bij gynaecologische ingrepen zoals verwijderingen van de baarmoeder of eierstokken”, vertelt gynaecoloog Jacques Maas. “Op den duur willen we ook operaties met de robot gaan uitvoeren bij gespecialiseerde bekkenbodemoperaties en bij patiënten met endometriose.

Samenwerking met TU Eindhoven

De ontwikkeling van robotchirurgie in het MMC past volgens het ziekenhuis binnen een bredere ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg. In steeds meer ziekenhuizen worden operatierobots ingezet om kijkoperaties maar ook complexe ingrepen mee te ondersteunen. “We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren”, stelt gynaecoloog Sjors Coppus. Reden genoeg om een samenwerking aan te gaan met de TU/e, toonaangevend op het gebied van operatie robots.

Bron : Maxima Medisch Centrum – gynaecologische operaties met robot in mmc