Honderden patienten in het Erasmus MC krijgen dagelijks hun medicijnen van een robot. Hoogleraar Kllinische Farmacie Hugo van der Kuy en Apotheker Pedram Hassanpour leggen in de video graag uit waarom hiervoor een robot wordt ingezet en hoe deze precies werkt.

De robot als magazijn

De robot is in feite een minimagazijn en sorteermachine in één. Doseren en verdelen doe ie nauwkeurig dan mensen. Deze robot automatiseert het verpakken, verzamelen en uitgeven van medicatie per patiënt. De medicatie wordt dagelijks geleverd voor een periode van 24 uur.
Om het geheel goed te laten functioneren is het wel belangrijk dat bij de vulling van de robot geen fouten worden gemaakt. Doel van het Erasmus is om het aantal taken van verpleegkundige te verminderen en daarmee de werkdruk te verlagen. Een mooie bijvangst is het voorkomen van verspilling.

Medicatieverspilling

Ongebruikte medicatie (bijvoorbeeld door vroegtijdig ontslag van de patiënt) gaat retour naar de ziekenhuisapotheek en wordt teruggeplaatst in de robot. Daarna kan de medicatie opnieuw uitgegeven worden voor een andere patiënt.
Dit betekent dat, in tegenstelling de huidige situatie in de meeste ziekenhuizen, grote hoeveelheden geleverde maar ongebruikte medicatie niet meer weggegooid wordt.

Bron : Apothekersnieuws.nl – reductie-medicatieverspilling-in-het-erasmus-mc-door-inzet-robot