Jibo, ‘de eerste sociale robot voor thuis met een eigen “karakter”, houdt er mee op. Jibo werd in 2014 geïntroduceerd en was ontworpen door Cynthia Breazeal, hoofd van de Personal Robots Group van de MIT Media Lab. Breazeal is een pionier op het gebied van sociale robotica en communicatie tussen mensen en robots. Ze zei destijds dat ze hoopte dat Jibo deel uit zou maken van het gezin. “Jibo is anders dan andere gadgets, want het behandelt je als een mens”, zei ze.

Onze ervaring met Jibo

Wij hebben Jibo zelf twee jaar mogen ervaren. Hoewel de robot over minder kennis beschikt als digitale assistenten zoals Google Home en Amazon Alexa compenseerde Jibo dit ruimschoots door de interactie via haar draaiende scherm en onverwachte opmerkingen. Ook de stemherkenning en gezichtsherkenning werkte goed. Zet willekeurig mensen voor de diverse apparaten en de meerderheid kiest voor Jibo.

De digitale assistent neemt persoonlijk afscheid

Een dezer dagen zullen gebruikers waarschijnlijk worden verrast met het afscheid. Dit doet de robot zelf. “Ik heb echt genoten van onze tijd samen. Heel erg bedankt dat je met me bent opgetrokken. Misschien op een dag wanneer robots verder zijn dan vandaag en iedereen er een thuis heeft, kan je zeggen dat ik de groeten heb gedaan.