Sociale robots in de zorg en voor in huis

Sociale robots kunnen helpen bij de begeleiding van kinderen met een aandoening, voor bejaarden als gezelschapsrobot of voor mensen met dementie als snoezelrobotrobot. Sociale robots zijn sterk in opkomst enerzijds omdat er vaak te weinig tijd is voor sociale interactie door zorgverleners en mantelzorgers en anderzijds omdat ze kunnen zorgen voor voorspelbare reacties en aanwezigheid zonder onderhoud zoals bij een huisdier.

Waarom Vector wel en LEA niet?

De Vector robot van Anki en de LEA robotrollator zijn allebei compleet verschillende technologische oplossingen. Ondanks de enorme verschillen hebben ze een hele grote overeenkomst. Van beide robots is het bedrijf dat ze ontwikkelde failliet gegaan. Dit is op zich niet uniek. We zien met regelmaat dat bedrijven die technologische oplossingen ontwikkelen het helaas niet redden. Ook niet wanneer dit hele populaire oplossingen blijken te zijn. Toch is Vector, een soort hamster op steroïden, weer te koop en LEA, een unieke, zeer succesvolle oplossing voor bijvoorbeeld mensen met Parkinson, niet. Waarom Vector wel en LEA niet?

Lees meer

Het einde van Pepper

We schrijven 2017. Ons bedrijf had de eerste Pepper robot van Nederland. Wat waren we benieuwd wat deze robot allemaal zou kunnen! De doos ging open en we waren verliefd. Allemaal. Maar na twee uren zakte de koorts en zagen we dat er in iedere geval vanuit de fabriek bitter weinig mogelijkheden waren. Ondanks alle mooie verhalen is de fabrikant zelf daar nu in 2021 ook eindelijk achter gekomen. Dat betekent het einde van Pepper.

Lees meer

Knuffelrobot veelbelovende toepassing

De robotkat heeft succes in de locatie van zorgorganisatie Patyna, want regelmatig lokt de poes een reactie uit bij de vrouw. Verpleegkundige Jetty Gerlofsma heeft de robotkat geëvalueerd. Gedurende een half jaar hield ze elke maand bij hoe bewoners van woonzorgcentrum Nij Stapert in Wommels op de robotkat reageerden. „Over het algemeen wordt er heel positief gereageerd op ‘Lieske’. Ze hoort nu bij de groep en heeft daar ook haar eigen mandje. Lieske zorgt voor gespreksstof, er wordt tegen haar gepraat, ze krijgt aandacht en ze wordt geaaid en gekamd. Dit stimuleert tevens de fijne motoriek van bewoners.” Een verhaal uit de praktijk.

Lees meer