De ontwikkeling van bio-geïnspireerde systemen leidt in de toekomst mogelijk tot robotica die biologische weefsels en elektronische systemen combineert

Amerikaanse onderzoekers hebben een robotrog gemaakt met levende, samentrekkende hartcellen. Deze robot kan net als een echte rog zijn vinnen op en neer bewegen in water.

Levende hartcellen

De robot is 10 mm lang en bestaat uit meerdere lagen. In de eerste laag bevinden zich de levende hartcellen, afkomstig van ratten; deze cellen zorgen voor de beweging van de robot. In een volgende laag zitten gouden elektroden. Wanneer hierover een elektrische spanning komt te staan, trekken de hartcellen zich tegelijk samen, waardoor de robot zijn vinnen beweegt. De elektroden zijn flexibel, zodat ze meebuigen als de cellen zich samentrekken.

Biologische weefsels en elektronische systemen

De ontwikkeling van bio-geïnspireerde systemen leidt in de toekomst mogelijk tot robotica die biologische weefsels en elektronische systemen combineert. ‘Ons onderzoek gaat hopelijk bijdragen aan therapieën voor mensen die ziek zijn. Denk aan pleisters die hartweefsel stimuleren dat is verzwakt na een hartinfarct.

Toch vormt de robot een mooi opstapje voor nieuwe onderzoek naar de lokale elektrische stimulatie van celdragende objecten, zoals bij deze robotrog het geval is. Uiteindelijk kan zulk onderzoek leiden tot stukjes spier met geïntegreerde elektrische stimulatoren, die voor weefselregeneratie (het volledige herstel van beschadigd weefsel) zorgen.

Bron : deingenieur.nl – robotrog-met-levende-hartcellen