De robot TIAGo is een service robot die mensen met MCI (Mild Cognitive Impairment) kan ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten.


Mild Cognitive Impairment (MCI)

Mensen met MCI leiden vaak aan geheugenproblemen. Het kan een voorstadium zijn van dementie, maar kan ook ontstaan door psychische problematiek. MCI doet niet een totale handeling vergeten, maar een gedeelte ervan. Ook kunnen er problemen worden ondervonden met het uitvoeren van bepaalde handelingen. Hier zou TIAGo een ondersteunende rol bieden.

Over TIAGo

TIAGo beschikt over een aantal sensoren, waarmee onder andere botsingen worden voorkomen. Daarnaast zullen er in het huis van de bewoner meerdere sensoren komen, die informatie doorspelen naar TIAGo. In combinatie met de ingebouwde camera, weet de robot op de omgeving in te spelen.

De Tiago robot beschikt over persoons- en gezichtsherkenning, meertalige spraakherkenning en spraak. Met zijn arm weet hij spullen op de tillen, van de grond tot een hoogte van 1,75 meter. Aangezien TIAGo met Artificial Intellegence wordt aangestuurd, leert hij van de bewoner en de omgeving.

TIAGo als ondersteuning van het geheugen

TIAGo weet met zijn sensoren en camera de persoon op te zoeken. Zo kan er informatie worden doorgegeven aan de bewoner, bijvoorbeeld om een medicijn in te nemen. Daarnaast spoort de robot aan om actief te blijven en stimuleert het persoonlijk contact door een overzichtelijke agendafunctie. Hij kan je zelfs een boek voorlezen.

TIAGo als ondersteuning in het handelen

Verder is TIAGo in staat om voorwerpen te vinden en op te pakken met zijn arm. Vervolgens kan hij deze verplaatsen of aan de bewoner geven.


Smart Homes test de TIAGo

Smart Homes begint woensdag 24 mei met een test met de TIAGo. Verschillende voorgeprogrammeerde scenario’s in De Slimste Woning van Nederland en Fondazione Don Carlo Gnocchi Onlus in Italië worden met behulp van testpersonen onderzocht.

 

Bron: https://www.emerce.nl/wire/smart-homes-start-bijzondere-robot-tests