De Xenex is een robot die doelt op het bestrijden van virussen en bacteriën die mogelijk patiënten infecteren. Voornamelijk hoopt het infecties te voorkomen, zoals de ziekenhuisbacterie MRSA (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus) en Clostridium Difficile. Deze toepassing van robotica in de zorg is van groot belang. In de Verenigde Staten overlijden er namelijk ongeveer evenveel mensen aan infecties die ze oplopen in het ziekenhuis als het aantal mensen die overlijden aan AIDS, borstkanker en auto-ongelukken samen.

Werking Xenex

UV-licht, van golflengtes tussen de 200 en 320 nm, is in staat door de celwanden van micro-organismen door te dringen. Dit UV-licht wordt uitgestraald door een Xenon lamp. Hierdoor kan het UV-licht het DNA bereiken en voorkomt het dat het DNA repliceert. Replicatie is een proces waarbij het DNA verdubbelt en dus reproduceert. Hoe meer bacteriën, hoe moeilijker te bestrijden met antibiotica. Het ervoor zorgen dat dit niet meer mogelijk is dus een cruciaal aspect van het UV-licht.

Hoe UV-licht replicatie van het DNA voorkomt kan met 4 verschillende processen:

  1. Photohydratie, een proces waarbij watermoleculen in het DNA worden geperst.
  2. Photosplitting, het breken van de structuur van het DNA.
  3. Photodimerizatie, de fusie van stukjes DNA-basen.
  4. Photo cross linking, de initiatie van cel dood.

De robot kost zo’n 100.000 euro. Een grote investering, maar volgens berekeningen kost een infectie een ziekenhuis ook een geschatte 20.000 euro. Dus na bestrijding van meer dan 5 infecties, zal de robot ook bijdragen aan reductie van de hoge kosten van de zorg. Het is dus kosteneffectief en verlaagt de mortaliteit.

Competitie

Al eerder kwam de SID-robot ter sprake, een robot die met zijn drie fases: search, identify and destroy,  infectieuze bacterien zou moeten detecteren en bestrijden met specifieke bacteriofagen. Zou deze robot competitie moeten geven aan de Xenex robot? Het lijkt er niet op, aangezien de SID-robot nog lang niet volledig ontwikkeld is en momenteel nog niet bezig is met trials. De Xenex daarentegen wel en heeft dus een voorsprong. Ze zijn al geproduceerd en worden al toegepast in ziekenhuizen is Ohio. Deze voorsprong is te wijten aan de vroege start van het bedrijf in 2009 en de grote bijdrage van 48 miljoen dollar van investeerders.

Bronnen: Xenex, RTL nieuws