Op de Technische Universiteit in Eindhoven zijn robots ontwikkeld om chirurgen te helpen bij operaties. De drie robots die hiervoor zijn ontwikkeld zijn de zogenaamde Preceves, de Microsure en de Robosculpt. Deze robots kunnen helpen bij diverse takken chirurgie, te weten oogchirurgie, vaatchirurgie en botchirurgie.

Oogchirurgie

De Preceves is al tijdens negen succesvolle proeven ingezet bij oogchirurgie. Deze robot kan operaties aan het netvlies heel precies uitvoeren zonder te trillen. Iets waar menselijke chirurgen meer last van hebben. Zo kan er nog nauwkeuriger gewerkt worden en ondervindt de patiƫnt minder last van de operatie.

Bloedvaten hechten

De Microsure zal komende zomer voor het eerst op mensen worden getest en kan bloedvaten heel precies aan elkaar hechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een borstreconstructie waarbij het uiterst belangrijk is dat er geen lekkages ontstaan.

Botchirurgie

De derde robot, de Robosculpt is in ontwikkeling en is uiteindelijk bedoeld voor botchirurgie. Deze robot zal bijvoorbeeld opereren aan het hoofd voor gehoorimplantaten of kanker. Ook hier is precisie heel belangrijk, wordt er een verkeerde zenuw geraakt dan zou dat verlamming kunnen betekenen.

Minder Complicaties

Door het gebruik deze robots wordt de kans op complicaties kleiner en de kans op zeer geslaagde operaties groter.
Met deze 3 nieuwe robots lijkt De Technische Universiteit in Eindhoven hard op weg om wereldwijd het epicentrum te worden als het gaat om robotica in de cure.

Bron: omroepbrabant.nl – Robots helpen chirurgen bij operaties sneller, beter en preciezer