De Universiteit van Cornell heeft een nieuwe robothand ontwikkelt die zacht aanvoelt. De hand is geproduceerd met 3D-printing. Gebruikelijk wordt elektriciteit gebruikt om een robot aan te sturen. Hier is dus ook metaal voor nodig om dit te geleiden, wat hard aanvoelt en zwaar is. Ze hebben er nu voor gekozen om licht te gebruiken als geleidingsmiddel en daarvoor is geen zwaar geleidingsmateriaal nodig. In het zachte materiaal bevinden zich 3D-geprinte golfgeleiders. De aanraking van een object verbuigt deze golfgeleiders, waardoor een lichtsignaal de robot informatie geeft over het betreffende object.

Toepassingen robothand

De zachte robothand kan worden toegepast in de voedingsindustrie. Het is namelijk door zijn nieuwe structuur en textuur in staat de vorm, textuur en hardheid van een object te registreren wanneer het met een object in contact komt. Hiermee kan bijvoorbeeld van vruchten en groentes de rijpheid meten. Momenteel is dit al succesvol gebleken bij tomaten. Daarnaast kan het ook voorwerpen sorteren en eventueel verpakken.

Zorg

In de zorg is het toepasbaar om bestaande robots te verbeteren. Robots kunnen vaak niet in contact komen met water door het materiaal wat wordt gebruikt. Gebruik van een ander materiaal zou de mogelijkheden van robots in de ouderenzorg verbreden. Het wassen van ouderen hoeft niet langer door verplegers te worden gedaan, maar zou dan ook mogelijk zijn met robots.

In de medische wereld is het ten eerste toepasbaar bij de endoscopie. Endoscopie is een techniek waarbij het spijsverteringskanaal wordt bekeken door met een lange buis via de mond of via de anus naar binnen te gaan. De patiënt kan een endoscopisch onderzoek als prettiger ervaren wanneer een endoscoop met een zachte kop wordt gebruikt.  Zonder verdoving kan de kop van de endoscoop met hard materiaal af en toe pijn veroorzaken.

Het primaire doel is ter vervanging van prothetische handen. Deze robothanden zijn namelijk een stuk goedkoper dan de huidige prothetische handen. Qua ontwikkeling zijn ze momenteel zo ver dat de hand wordt aangedreven door perslucht. Het hogere doel waar de Universiteit van Cornell naar streeft is het verbinden van de hand met het brein van het patiënt.

Bron: ICT health, 3Ders