Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben begin september een operatie uitgevoerd met een operatierobot om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. De artsen hechtten tijdens de operatie met behulp van de robot vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar, in de arm van de patiënt.

Robotsysteem

Dat vereist een precisie die met het robotsysteem van het Eindhovense bedrijf Microsure veel eenvoudiger te behalen is dan met de menselijke hand. De patiënt maakt het goed, en de artsen zijn enthousiast.

Lymfoedeem is een ernstige chronische aandoening, waarbij vocht zich ophoopt en een zwelling veroorzaakt. Een gevolg kan zijn dat bijvoorbeeld een arm ernstig opzwelt. Een relatief nieuwe, en goede behandeling van lymfoedeem is een operatie door middel van super-microchirurgie. Hierbij worden kleine lymfevaatjes aan bloedvaatjes gehecht om zo het overtollige vocht af te voeren en de zwelling te verlichten. 

Nederlandse ontwikkeling

De nu gebruikte chirurgierobot van Microsure, een spin-off van de TU Eindhoven en het Maastricht UMC+, is de afgelopen tien jaar ontwikkeld. Hij bestaat uit een set door artsen bestuurde ‘robothanden’, die handbewegingen van de chirurg omzetten in kleinere, nauwkeurigere bewegingen van hun instrumenten. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend, en door meer chirurgen uitvoerbaar.

Bron : icthealth.nl – Robot-helpt-chirurgen-bij-delicate-lymfoedeemoperatie