De R2D2 (Robotic Retinal Dissection Device), is een robot in ontwikkeling van het bedrijf Preceyes BC. Het is opgezet door de Universiteit van Eindhoven met als doel de R2D2 in de toekomst oogoperaties uit te laten voeren met een minimaal invasieve chirurgie.

Werking

Dit type robot is speciaal bedoeld voor operaties die met complicaties van het netvlies te maken hebben, ook wel bekend als het retina in de medische wereld. Het netvlies is de binnenbekleding van het oog, waar alle lichtstralen, afgebogen door de ooglens, samenkomen om een beeld te vormen. Hier wordt het beeld doorgegeven aan de zenuwen die naar de hersenen lopen, wat uiteindelijk dus het zicht van mensen vormt.

De R2D2 opereert met een naald, die wordt bestuurt met een precisie van 1/1000 van een millimeter door een chirurg met slechts een joystick en een touchscreen scherm. Het is minimaal invasief omdat de naald werkt in een opening in het oog met een diameter van 1 mm. Bovendien is de robot in staat eventuele trillingen van de chirurg te corrigeren. Dit wordt gerealiseerd door de aanwezigheid van zeven onafhankelijke motoren die worden gecontroleerd door een computer. Het uiteindelijke resulteert is een nauwkeurigere en veilige uitvoering van de operatie.

Toekomst

R2D2 is nog niet op de markt, maar er is al wel een trial gehouden waarbij het prototype is ingezet bij oogoperaties in het John Radcliffe ziekenuis in Oxford (september 2016). De Universiteit van Oxford, het NIHR Oxford Biomedical Research Centre en Zizoz funden namelijk de R2D2.

Tijdens de trial werden 12 patiënten met oogafwijkingen behandeld met de R2D2 in assistentie van Robert MacLaren, professor in oogheelkunde. Het betreft oogoperaties waarbij een membraan, een klein vliesje van een paar micrometer dik, met de R2D2 wordt verwijderd. Dit membraan bedekte namelijk het netvlies van het oog waardoor het zicht van de betreffende patiënten was belemmerd. Na de operatie werd meteen al een significante verbetering in het zicht van de patiënten geconstateerd.

Met laser scanners en microscopen is het momenteel mogelijk afwijkingen in het oog te detecteren, maar lang niet alles is te behandelen. Het doel is om de R2D2 in de toekomst zelfs operaties uit te voeren die op het moment niet mogelijk zijn door de handrn van chirurgen.

Bronnen: bright, oogartsen, oxford.