De LiveWire Award is het programma van Shell en de Kamer van Koophandel om jonge innovatieve ondernemers te helpen met de ontwikkeling van hun bedrijf. Prijswinnaar is Lea. De robot biedt steun bij het lopen.

Zorgrobot LEA

Lea staat voor lean eldery assistant. De robot biedt steun bij het lopen. Ze helpt bij het dagritme, geeft bijvoorbeeld aan wanneer medicijnen moeten worden genomen, of het tijd wordt om oefeningen te doen. Als ondersteundende functie kan het aanraakscherm de cliënt ook makkelijker in contact brengen met familie, vrienden en zorgverleners.

Langer zelfstandig te functioneren

Ouderen in verzorgingshuizen die het leven hadden opgegeven. Dat beeld was voor Rudinac zo moeilijk te verkroppen dat ze Robot Care Systems oprichtte. Haar robots helpen ouderen om langer zelfstandig te functioneren en een leuker leven te hebben. Haar bedrijf ontstond vanuit de diepe behoefte om het verschil te maken. Rudinac: “In verzorgingshuizen zag ik hoe ouderen worstelen met alledaagse handelingen.”

Initiatief TU Delft en Delft Robotics

Zorgrobot Lea is gestart als ontwikkeling vanuit de TU Delft samen met Delft Robotics. Inzet is een ‘personal robot’ die de levenskwaliteit van zorgbehoevende ouderen verbeteren door de beginfase van de thuiszorg over te nemen. Maja Rudinac, eugenaar Robot Care Systems, studeerde aan de TU Delft. Een mooi voorbeeld van een start-up vanuit de universiteit.

Bron : Robots.nu – robot-lea-wint-livewire-award-2015


22-juni-2017 Bravis ziekenhuis Bergen op Zoom introduceert robotrollator

Op de afdeling Geriatrische Revalidatie Zorg in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom is Lea geïntroduceerd. Met onder andere achterwielaandrijving en GPS biedt de rollator mogelijkheden voor verschillende doelgroepen, zoals mensen die revalideren, lijden aan dementie of een niet-aangeboren hersenafwijking. In totaal worden er drie rollators getest

22 april 2016 : vervolg ontwikkeling zorgrobot LEA

Frenken Europe gaat meewerken aan de ontwikkeling van de hightech zorgrobot LEA (Lean Elderly Assistant). Dit jaar wordt het prototype van deze zorgrobot op verschillende plaatsen in Europa getest. Doelstelling is dat hij in 2017 op de markt komt.

Lea kan bijvoorbeeld in een gebouw iemand ergens ophalen en kan stilstaande en bewegende obstakels zien, herkennen en omzeilen. Naast hulp bij het lopen biedt de zorgrobot ook hulp bij het volgen van het dagritme. De robot geeft aan wanneer het tijd is voor medicatie of oefeningen. Verder helpt de interface om contact te maken met de omgeving.

25 april 2017: Robot Care Systems gaat in oktober de markt op met LEA

Vanaf september 2017 start Robot Care Systems met de productie van LEA. Vanaf oktober zal deze personal ‘robot’ op de markt verschijnen. Naar verwachting zullen er dit jaar nog 300 LEA’s worden verkocht. De bedoeling is dat dit aantal in de komende jaren zal groeien tot tienduizenden.

Afhankelijk van de uitvoering zal deze robot worden verkocht tussen de twee- en drieduizend euro. Dit zou vele malen goedkoper moeten zijn dan begeleiding en revalidatie van de cliënt in het ziekenhuis. Daarnaast komt er ook nog eens een lease optie. Doelgroepen zijn naast de patiënt die langer thuis wil blijven wonen, verzorginstehuizen en revalidatiecentra.

Bron: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/zorg/6007260/250449/slimme-rollator-lea-in-oktober-2017-verkrijgbaar.html