Vijftig kinderen die verlamd zijn of niet goed kunnen bewegen, kunnen vanaf nu revalideren met robots. Daarnaast zijn wetenschappers bezig een robotje te ontwikkelen om kinderen met kanker bij te staan.

Robottherapie voor kinderen

Begin 2017 openden Edward Schiettecatte en zijn vrouw in België het TRAINM centrum. Hier wordt gewerkt met robotpakken om patiënten opnieuw te leren bewegen. De normaal dure behandeling wordt voor de kinderen bijna gratis. En door de samenwerking met Sint-Jozef, een instelling voor mensen met een motorische beperking, hopen ze nog meer kinderen te kunnen bereiken.

Marv biedt steun aan jonge kankerpatiënten

In Nederland is een onderzoeksteam, geleid door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een robotje (Marv) om kinderen met kanker bij te staan. Ze gaan met hun partner software uitwerken die uit de gezichtsuitdrukkingen, spraak en bewegingen de emotionele toestand van het kind kan afleiden. Zo kan Marv het kind straks voorbereiden op medische ingrepen en afleiden. Daarbij kan Marv aanwezig zijn bij behandelingen waar bijvoorbeeld familie  niet bij aanwezig kan zijn in verband met stralingsgevaar.

Robots in de zorg

Door het gebruik van robots in samenwerking met een kinesist tijdens de revalidatie, kunnen kinderen veel intensiever oefenen. Jonge kankerpatiënten zullen niet langer een behandeling alleen hoeven te doorstaan. “De stress die zij hierbij ervaren kan de behandeling bemoeilijken en kan voor het kind een traumatische ervaring zijn met nadelige psychologische effecten op lange termijn” aldus een woordvoerder.

Bron: https://www.nu.nl/gezondheid/4754007/robot-in-ontwikkeling-steun-biedt-jonge-kankerpatienten.html en https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/robots-helpen-kinderen-revalideren