LEA (Lean Empowering Assistant) is een nieuwe robotrollator, bedoeld voor onder andere mensen die revalideren, lijden aan dementie of een niet-aangeboren hersenafwijking. Met onder andere achterwielaandrijving en GPS biedt de rollator mogelijkheden voor de verschillende doelgroepen.

Door de motortjes in de achterwielen kost het lopen met de rollator minder energie en daarnaast beschikt LEA over verschillende sensoren die onder andere obstakels kunnen herkennen. “Ook als de afstand tussen de rollator en de gebruiker te groot wordt, remt hij af zodat de gebruiker altijd rechtop loopt”, vertelt Loes Schilderink, product manager bij Robot Care Systems.

Oefeningen met LEA

De rollator is voorzien van een tablet met onder andere een GPS-functie. Wanneer mensen met dementie gaan wandelen, maar de weg naar huis vergeten, kunnen zij met een simpele druk op de knop een routebeschrijving krijgen. Daarnaast beschikt LEA over een agendafunctie. Deze is in te stellen voor dagelijkse oefeningen, het op tijd innemen van medicijnen of bijvoorbeeld om een melding te geven wanneer het tijd is voor ontbijt of lunch.

Bewijs

In het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom is woensdagochtend op de afdeling Geriatrische Revalidatie de nieuwe zorgrobot LEA geïntroduceerd. LEA wordt ook wel de BWM onder de rollators genoemd.

De pilot bij tanteLouise is mede tot stand gekomen door het contact tussen zorgverzekeraar CZ en Robot Care Systems, de maker van LEA. “Meteen in het eerste gesprek werd al duidelijk dat tanteLouise zich enorm bezighoudt met innovatie en vernieuwing”, vertelt Loes Schilderink. “Wij proberen onze patiënten zo snel mogelijk naar huis te begeleiden en wij denken dat dit soort zorginnovaties daaraan bij kunnen dragen”, vult Jan-Kees van Wijnen (Directeur Zorg bij tanteLouise) haar aan. Hoe duur de robotrollator uiteindelijk gaat worden is nog niet bekend. “We zijn met deze pilot en andere proeven bewijs aan het verzamelen dat LEA daadwerkelijk bijdraagt aan een sneller herstel van de patiënten. Dat betekent niet alleen dat mensen sneller naar huis kunnen, maar ook dat de wachtlijsten bij zorginstanties korter worden en voor een zorgverzekeraar is dat ook voordeliger.”

Bron: https://www.robotcaresystems.nl/nieuws/robotrollator-lea-moet-patienten-beter-leven-geven/

Bron: https://internetbode.nl/bergen-op-zoom/robotrollator-lea-moet-patienten-beter-leven-geven