Catalia Health concentreert zich op de ‘why’ van de thuiszorgpatiënt, en heeft hiervoor de robot Mabu ontwikkeld. Mabu is een social robot en wordt met Artificial Intelligence (AI) aangedreven.

Over Mabu

Mabu is een robot met een simpel maar karakteristiek lichaam en een tablet. Met behulp van deze tablet kan hij zich aanpassen aan de patiënt zijn gedrag en voorkeuren. Het is daarmee mogelijk voor de patiënt om dagelijks gesprekken te voeren met Mabu. Zo vraagt Mabu bijvoorbeeld hoe het met de patiënt gaat en neemt indien nodig contact op met zijn verzorger. Daarnaast kan de robot hem eraan herinneren om medicijnen in te nemen en SMS- aanmaningen verzenden. De doelgroep van Catalia Health omvat daarmee de, met name oudere, thuiszorgpatiënten.

Mabu en Artificial Intelligence

Doordat de robot AI aangedreven wordt, leert het van de inkomende data en kan hierop anticiperen. Nieuwe gesprekken worden door Mabu gecreëerd die inspelen op de persoonlijkheid en omstandigheden van de patiënt.

Mabu en de ‘why’ van de patiënt

De data die Mabu over de patiënt te weten komt, is direct door de verzorger te bekijken via de Cloud. Met behulp van deze real-time data kan er aandacht worden gegeven aan de ‘why’ van de patiënt. Als er bijvoorbeeld geen medicatie wordt ingenomen, wordt hier een reden van doorgegeven. Vragen omtrent belangrijke aspecten, zoals het innemen van medicatie, worden door Mabu verweven in een conversatie. Belangrijke data kunnen hiermee gewonnen worden om de gezondheid en welzijn van de patiënt te doen verbeteren.

NewGen Capitol investeert in Mabu met 2.3 miljoen euro

NewGen Capitol ziet een groot potentieel in de Mabu robot. Het gebruik van AI en natuurlijke taalverwerking kan de patiëntenzorg verbeteren en medicijngebruik monitoren en waar nodig te verhogen. “We zijn ervan overtuigd dat deze technologie kan worden gebruikt om de kwaliteit van het leven te verbeteren” aldus Homan Yuen, managing partner van NewGen Capital.

Op het moment wordt de Mabu getest om de therapietrouw te doen toenemen. Dit gebeurt in een pilot met farmaceutische bedrijven, thuiszorgorganisaties en gezondheidszorginstellingen.

Bronnen: https://www.cataliahealth.com/
https://www.zorgvisie.nl/ICT/Nieuws/2017/5/23-miljoen-euro-voor-sociale-zorgrobot/