Zorginstelling Cordaan in Amsterdam gaat een grootschalige pilot doen met sensoren in woningen. De sensoren helpen om zo ‘een oogje in het zeil’ te houden. Een mooi voorbeeld hoe technologie ons helpt om langer zelfstandig te kunnen wonen.

Van reactief naar preventief

Sensoren en wearables gaan steeds meer een preventieve signaliseringsfunctie vervullen. Hierdoor zien we trends in leefpatroon en bij belangrijke afwijkingen kan direct en adequaat worden opgetreden. Als overal deze technologie wordt ingezet, kan het niet meer zo zijn dat iemand aan zijn lot wordt overgelaten omdat we gewoon niet doorhebben wat er aan de hand is. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden, of het nu gaat om tijdelijke of langdurige zorg, voor jong of oud, voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking.

Hulpverlening op maat

En als er dan toch iets afwijkends wordt geconstateerd, is het heel goed mogelijk om echt een kijkje ter plekke te nemen door bijvoorbeeld in te loggen op een (telepresence) robot. Zo’n monitoringfunctie betekent dat we snel kunnen handelen en de juiste hulpverlening kunnen inschakelen.

Robot als maatje in huis

In combinatie met wearables en sensoren, kan er ook steeds meer met een robot; als maatje in huis. En robot kan al emoties herkennen; hij vrolijkt je op, speelt spelletjes of leest een boek voor. Hij doet slimme klusjes in huis, zoals gordijnen openen en dichtdoen, de verwarming en verlichting bedienen. En robot is dus meer geschikt om als maatje dienst te doen dan andere vormen van technologie. Robots werken op basis van spraakbediening, dus je hoeft niet deskundig te zijn op gebied van technologie om er iets mee te doen. Hiermee verlaagt het de drempel voor heel veel mensen. Dat is misschien nog wel de meeste waardevolle functie van een robot.

Voorkomen is beter dan genezen

In onze zorg gaan we naar de focus op het voorkomen van ongewenste situaties. Dit is de grootste slag die we kunnen maken als we het hebben over duurzaam. Technologie kan ons daar enorm bij helpen. Met hulp van technologie en robots onze zelfstandigheid langer behouden terwijl we toch in verbinding staan met onze omgeving, verzorgenden, mantelzorgers en hulpverleners.

Daarmee is zorgen met technologie niet duur; we verlagen immers de zorgkosten. Maar wat veel belangrijker is, is dat het vooral heel duurzaam is door het vergroten van de zelfstandigheid en kwaliteit van leven.

Meer lezen?

Er komen steeds meer oplossingen voor langer zelfstandig wonen, zoals Thuiszorg met slimme sensoren