Een vernieuwend prostaatkanker centrum is gisteren geopend in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Het centrum heeft grote ambities:

Het aantal complicaties na de operatie gaat fors omlaag.’’ ‘Nu wordt 80 procent impotent na een operatie, straks maar 30’

De gevolgen van prostaatkanker zijn ingrijpend. En bijna geen man, als hij maar oud genoeg wordt, ontkomt eraan. Maar er gloort hoop. In Delft wordt een nieuwe operatietechniek ingezet met opzienbarende resultaten. De Neurosafe-methode spaart de zenuwen die de penis bedienen. Daardoor gaat het aantal complicaties na de operatie in duizelingwekkende vaart omlaag, zo blijkt uit de eerste resultaten.

Neurosafe-methode

Nu krijgt de meerderheid van de patiënten, geopereerd via de traditionele methode, te maken met erectiestoornissen of urineverlies na de ingreep: 80 procent wordt impotent en 50 tot 70 procent incontinent, zegt Jan van Bodegom. Voor een grote groep mannen, beweert hij, ziet het er vanaf nu spectaculair beter uit. In het gunstigste geval is de kans op incontinentie 20 procent en die op impotentie ruim 30 procent. Het zijn opzienbarende getallen, die zijn gebaseerd op zeven maanden proefdraaien met de nieuwe Neurosafe-methode. Urologen van de Reinier Haga Groep zijn hier in juni mee begonnen en de techniek is nu op enkele tientallen patiënten toegepast.

De robot kan tussen de zenuwen door snijden

Het grote voordeel van Neurosafe is dat de zenuwen die om de prostaat heen liggen, ‘een soort elastiekjes, die de penis bedienen’, niet worden doorgesneden, zoals bij de gangbare methode. De robot kan ‘tussen de elastiekjes door’ snijden. Daardoor blijft de werking van de penis intact. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking, het merendeel wel; zestig procent. De hoopgevende resultaten uit de proef kun je doortrekken naar álle patiënten, die zenuwsparend worden geopereerd, stelt Van Bodegom.

Specialisme, diagnose en techniek

De goede resultaten zijn te danken aan de grote aantallen, waardoor de chirurgen de techniek meer in de vingers hebben, en nieuwe technieken, zoals de robotchirurg. Ook in de manier waarop de diagnose wordt gesteld zijn er ontwikkelingen. Dat gebeurt niet meer alleen door te voelen en op de tast stukjes weefsel af te nemen. Het kan nu veel gerichter met een MRI-scan. Gespecialiseerde radiologen van de Reinier Haga Groep worden hiervoor opgeleid door het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, dat daar veel ervaring mee heeft. Via zo’n scan is de kans groter dat de tumor gevonden wordt.

Een grote verbetering is volgens ex-chirurg Van Bodegom ook de snelheid waarmee de patiënt weet waar die aan toe is. Voordat je weet of je kanker hebt, daar staat in Nederland 6 tot 12 weken voor. Bij ons kun je straks binnen twee dagen terecht voor je eerste afspraak. Binnen vier dagen wordt de MRI-scan gemaakt.

Bron : AD – nu-wordt-80-procent-impotent-na-een-operatie-straks-maar-30