Lichaamssensoren die in staat zijn om de lichaamschemie continu en langdurig te monitoren. Wetenschappers uit America presenteren resultaten waaruit blijkt dat kleine biosensoren die één worden met het lichaam een barrière hebben overwonnen en langdurig gegevens kunnen streamen naar een mobiele telefoon (en de cloud) voor persoonlijk en medisch gebruik.

Zuurstof en glucose

Hoewel fitnesstrackers en andere draagbare instrumenten inzicht geven in onze hartslag, ademhaling en andere fysieke maatregelen, geven ze geen informatie over het belangrijkste aspect van onze gezondheid: de chemie van ons lichaam Conventionele sensoren, zoals die in continue glucosemonitoren, worden door het lichaam als vreemd materiaal “gezien” en moet deze binnen enkele dagen op een andere plaats worden verwijderd en vervangen om de effecten van ontsteking en littekenweefsel te voorkomen.

Piepkleine biosensoren

Het team van Profusa heeft piepkleine biosensoren ontwikkeld die bestaan uit een weefselachtige hydrogel, vergelijkbaar met een zachte contactlens, die met één injectie pijnloos onder de huid worden geplaatst. De biosensoren zijn niet geïsoleerd van het lichaam, maar werken volledig geïntegreerd in het lichaamsweefsel – zonder enig metalen apparaat of elektronica, waardoor de pogingen van het lichaam om het te verwerpen, worden gedwarsboomd. Tot op heden functioneren de geïnjecteerde biosensoren al vier jaar.

Kleiner dan een rijstkorrel

De biosensoren worden onder de huid geïnjecteerd. Met behulp van een optisch leesapparaat wordt nabij-infrarood licht door de huid geleid, waardoor de kleurstof moleculen fluorescerend worden. De intensiteit van het licht laat de app toe om de concentratie van biochemische stoffen zoals zuurstof en glucose te berekenen en voorziet smartphonegebruikers van gezondheidsgegevens.

Bron : profusa.com – injectable-body-sensors-take-personal-chemistry-to-a-cell-phone-closer-to-reality