Het bedrijf Soteria Medical uit Arnhem, van de Radboud Universiteit heeft een robot ontwikkeld die ingezet zal worden bij de diagnose van prostaatkanker. Van alle 108.402 nieuwe kankerpatiënten, heeft 10 % namelijk prostaatkanker. Het bijzondere aan deze robot is dat het materiaal wat gebruikt is, slechts plastic is. Hierdoor werkt kan de robot ook niet op elektrische geleidingssignalen werken, maar werkt het op lucht.

MRI

Kanker wordt vaak gediagnosticeerd met een MRI apparaat. Dit is een langwerpig kanaal waar een patiënt in komt te liggen. In het apparaat wisselt het magnetisch veld non-stop, waardoor uiteindelijk een MRI scan wordt verkregen. Op de MRI scan is een dwarsdoornsede van het lichaam van de patiënt te zien. MRI scanning is een diagnostiek techniek waar geen beschadiging van het weefsel bij komt kijken doordat er geen straling wordt gebruikt en de wel bekende effecten dus niet worden ondervonden. Ondanks de hoge effectiviteit van MRI bij diagnostiek is een MRI toch niet 100 % betrouwbaar. Dit is het onderdeel waar de plastic robot bij komt kijken. Deze verhoogt de betrouwbaarheid door een biopt af te nemen en hiermee de gestelde diagnose te controleren. Bovendien kan met microscopisch onderzoek van een biopt (een stukje weefsel) de stadiëring van de kanker worden vastgesteld.

Materiaal gebruik

Het idee om plastic te gebruiken in plaats van het reguliere metaal is om de robot en MRI te combineren. En aangezien er zich een magnetisch veld in de MRI buis bevindt is het onmogelijk om er metalen objecten in te stoppen. Vandaar het idee om plastic te gebruiken. Ze brengen via de anus de robot in en met een uitschuifbare naald nemen ze een biopt. Aansturing van de robot wordt door een chirug gedaan die ondertussen op de MRI kijkt of hij/zij op de juiste lokatie zit. De kans op fouten wordt geminimaliseerd door de robot, omdat hij kan bewegen met 1/10 mm nauwkeurig en preciezer kan worden geprikt.

Toekomst

Het Radboud medisch centrum is momenteel ook de naald van de robot aan het vervangen door glasvezel. Dit maakt het mogelijk om heel precies met een laser er doorheen kankergezwellen te kunnen wegbranden.

Bron: Bright