Vorige week is de kleinste 3D geprinte biopsierobot onthuld. Hij heet de stormram 4, is van plastic en wordt aangedreven door luchtdruk. biopsies

Biopsies tijdens borstkankeronderzoek

De stormram 4 wordt gezien als de meest nauwkeurige biopsierobot. Doordat hij van plastic is gemaakt en kleiner is dan de vorige versie kan de robot in de MRI-scanner worden gebruikt. Daarnaast kan de robot een biopsie nemen (stukje weefsel afnemen) tijdens een borstkankeronderzoek in een MRI.

Besturing

De Robot wordt bestuurd met slangen van 5 meter lang, buiten de MRI-scanner. Daarnaast wordt hij aangedreven door rechtlijnige en gebogen luchtdrukmotoren. Door de nauwkeurige naaldbediening en zo goed als realtime scanning met behulp van MRI kan de robot zorgen voor een dunne naaldbiopsie en daarmee bijdragen aan het sneller en nauwkeuriger stellen van een diagnose.

Surgical Robotic Challenge

In Londen, tijdens de Surgical Robotic Challenge op het Internationale Hamlyn Syposium, won de robot een prestigieuze prijs. Het Internationale Hamlyn Symposium wordt gezien als een van ’s werelds belangrijkste evenementen op het gebied van Roboticachirurgie.

Bron: https://robotnieuws.blogspot.nl/2017/07/ut-gaat-strijd-tegen-kanker-aan-met-3d.html