Met de vergrijzende Japanse samenleving die in 2025 een tekort van 370.000 zorgverleners te wachten staat, wil de regering de acceptatie door de gemeenschap van technologie die zou kunnen helpen om de kloof in het verplegend personeel te dichten, vergroten. Volgens de robotstrategie van Japan hoopt de regering dat 80% van de zorgontvangers in 2020 een deel van de steun van robots accepteren.

Inzet robots

Dr. Hirohisa Hirukawa, directeur robot innovatieonderzoek van het Japanse Nationaal Instituut voor Geavanceerde Industriële Wetenschap en Technologie, zei dat doelstellingen onder meer gericht zijn op het verlichten van de lasten voor verplegend personeel en het versterken van de autonomie van mensen die nog thuis wonen.
De overheid ziet een breder scala aan potentiële toepassingen zoals:

  • Eenvoudige robotsystemen die kwetsbare bewoners helpen om uit hun bed en in een rolstoel te komen
  • Robots die kunnen voorspellen wanneer patiënten het toilet moeten gebruiken.
  • Robots die helpen bij het tillen in ziekenhuizen
  • Een elektrisch geoptimaliseerde mobiliteitshulp die een persoon kan vasthouden wanneer hij door de straten van de stad loopt (een voorbeeld hiervan is de Nederlandse ontwikkeling LEA)

Wennen aan technologie

Om de kosten en complexiteit te verlagen, lijken deze typen robots nog niet op mensen of spreken ze met de gebruikers. Inzet is om mensen met slimme technologie specifieke situaties te helpen en Japanse ouderen te laten wennen aan robots en de psychologische weerstand te verminderen.

Bron : the guardian – japan-robots-will-care-for-80-of-elderly-by-2020