Dwarslaesie patiënt wil robotpak niet meer kwijt

Tien jaar geleden belandde Ruben de Sain in een rolstoel na een motorongeluk. Hij liep een dwarslaesie op en kon zich alleen in een rolstoel verplaatsen. Maar sinds tien weken kan hij weer lopen, met behulp van een bijzonder robotpak. In de tien weken dat hij het exoskeleton heeft kunnen gebruiken voelt hij heel veel verandering in zijn lichaam. “Ik heb veel minder rugpijn, mijn buik en blaas hebben eindelijk weer vrijheid. Maar de grootste verandering is dat ik mensen eindelijk weer in de ogen kan kijken als ik tegen ze praat.”

Het robotpak kost tussen de 80.000 en 100.000 Euro en is nog niet in de winkel te koop. Ondanks de hoge kosten zou het exoskeleton mogelijk toch een goedkopere oplossing kunnen zijn, zo zegt hij. “Dwarslaesiepatiënten krijgen door het vele zitten en liggen vaak last van doorligwonden en andere ongemakken. Een ziekenhuisopname van een maand is ontzettend duur.

Bron : omroepgelderland – Dwarslaesiepatient-Nijmegen-wil-robotpak-niet-teruggeven-en-zamelt-geld-in

Muscle Suit, nooit meer last van je rug met dit exoskelet

De Muscle Suit is ontwikkeld door het bedrijf Innophys en is bedoeld om mensen te ondersteunen bij zware werkzaamheden. Het exoskeleton voorziet in hydraulische, kunstmatige spieren die extra steun geven bij het tillen. Ze zijn verwerkt in een aluminium rugzak die is verbonden met gewrichten in de heup. Er zijn twee modellen: eentje tilt tot 30 kilo en weegt zelf 5,5 kilo, een lichter model tilt 22 kilo en weegt 4,2. Innophys verkoopt én verhuurt zijn vinding: je koopt er een voor $4970 en huurt hem voor $250.

Bron : apparata.nl – nooit-meer-last-van-je-rug-met-dit-robotpak