SID staat voor search, identify and destroy. Deze 3 woorden representeren de 3 subsystemen van de toekomstige SID-robot. Gedurende deze 3 fases zullen bacteriën worden opgespoord en bestreden. Er overlijden jaarlijks namelijk 91.000 mensen aan bacteriële infecties in Europa. Bacteriën spelen echter niet alleen een rol in de medische wereld, maar ook in de landbouw en fabrieken. Dus de SID-robot zal mogelijk worden ingezet in meerdere verschillende sectoren.

Werking SID-robot

Een bacterie zal worden geidentificeerd met een DNA sequencing techniek. Dit is een detectiemethode waarbij de genetische informatie, de DNA sequentie, van de bacterie zal worden gescand. Dit wordt gedaan met PCR (polymere chain reaction), wat inhoudt dat eerst het DNA wordt vermenigvuldigt en gedenatureerd. Denaturatie is het openritsen van het DNA waarbij het van dubbelstrengs naar enkelstrengs gaat. Vervolgens worden nucleotiden toegevoegd die aan dit enkelstrengs DNA binden. Deze nucleotiden bevatten een gekleurd label, die gedetecteerd kan worden met spectrometrie, omdat een specifieke kleur een specifieke golflengte bevat. Dit is mogelijk zodra de stukken DNA worden gescheiden met behulp van DNA gelelektroforese. Gelelektroforese is een techniek waarbij DNA fragmenten op grootte worden gescheiden wanneer ze met behulp van stroom door een gel migreren. Uiteindelijk zal de hieruit verkregen DNA sequentie worden vergeleken met de data base van de SID-robot om de bacterie te identificeren.

Vervolgens wordt uit de fagenbank, een opslag van allerlei verschillende bacteriofagen, de juiste passende bacteriofaag gekozen.Dit is passend op een manier dat de bacteriofaag enkel en alleen de infectie veroorzakende bacterie doodt. Het zal dus geen andere goede bacteriën, zoals darmflora bestrijden. Na de voltooing van de 3 subsystemn zal de eerste fase, het zoeken, worden herhaald. Dit dient als een extra controle om verzekerd ervan te zijn dat werkelijk alle infectieuze bacteriën zijn verwijderd.

TROIKA foundation

De TROIKA foundation is het brein achter de SID-robot. Het is een relatief nieuw bedrijf, een non-profit foundation, opgezet in Augustus 2016. De naam TROIKA is voortgekomen uit het Russisch, wat gedefinieerd staat als een slee voortgetrokken door 3 paarden. Dit symboliseert de 3 subsystemen in de SID-Robot. Ze zullen voor de ontwikkeling van de robot een samenwerking aangaan met de Universiteit Leiden, de Erasmus Universiteit en de TU Delft, ook wel bekend als de Medical Delta.

Bron: Scientias